RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Дигитална изложба по повод 90 години от рождението на проф. д-р Атанас Божков
atanas_boj191106.jpg

При голям обществен интерес, на 5 ноем. 2019 г. в малкия салон на читалище “Виделина-1862 г.” – Пазарджик, се състоя честване 90-годишната от рождението на изтъкнатия изкуствовед проф. д-р Атанас Божков., организирано от Държавен архив – Пазарджик, НЧ “Виделина-1862 г.” и с любезното съдействие на отдел “Култура” при община Пазарджик.
atanas_boj191106a.jpg

На поканата се отзоваха дъщерите му – Светла и Анелия Божкови, проф. Петър Делев – съпруг на проф. Анелия Божкова и правнука Филип. Да почетат паметта на проф. Божков бяха дошли кмета и читалищни членове от с. Исперихово – родното    място на изкуствоведа, който поднесоха своите почитания към неговите дъщери. Присъстваха още: г-н Владимир Батаклиев – дългогодишен председател на Общинския съвет за култура в Брацигово и читалищен деятел, който сподели спомени от съвместната си дейност с проф. Божков; г-н Красимир Лилов – директор на Градска художествена галерия – Пловдив и негови колеги; г-н Леон Бабачев – директор на ХГ “Станислав Доспевски “ – Пазарджик, г-н Нейчо Дойчев – бивш директор на ХГ “Станислав Доспевски “ – Пазарджик, художници – бивши студенти на проф. Божков, много граждани.


atanas_boj191106b.jpg


За доброто настроение на публиката допринесоха изпълненията на младите пианистки София Димитрова и Виктория Георгиева, както и на триото Анжела Комсийска – флейта, Евгений Гюнов – обой и Гергана Даскалова – пиано.

Държавен архив – Пазарджик представи изготвената по документи от личния фонд на проф. Божков дигитална изложба, която предизвика изключителен интерес сред присъстващите.


atanas_boj191106c.jpg


Спомени, мисли и впечатления за професора споделиха г-н Петър Георгиев – кмет на с. Исперихово, г-н Продрум Димов – автор на очерк за проф. Божков, г-н Владимир Батаклиев. Всички изказвания се обединиха около мнението, че изключителния принос на проф. Божков за българската култура, трябва да бъде почетен с поставяне паметна плоча в родното с. Исперихово, да бъде предложен за почетен гражданин на Брацигово и да се учреди награда на негово име за принос в популяризиране на българското изкуство.

Семейството и много от присъстващите поздравиха екипа на Държавен архив – Пазарджик за изготвената дигитална изложба, представяща житейския и творчески път на проф. Божков, преподавателската, научна и обществена дейност и изключителния му принос за българската култура и изкуствознание, чрез документите, дарени от него и семейството му и съхранени в Държавен архив – Пазарджик.   


atanas_boj191106d.jpg

Държавен архив – Пазарджик


Тази страница е видяна: 2801

 Публикувано от: pamedia на сряда 06 ноември 2019 - 17:33:10

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
С дигитална изложба по документи и снимки ще бъде отбелязана 90-та годишина от рождението на проф. д-р Атанас Божков
Дигитална изложба на Държавен архив- Пазарджик по повод 150г. от рождението на Михаил Такев
100 години от рождението на Борис Христов (дигитална изложба на Държавен архив-Пазарджик)
Държавен архив – Пазарджик: Да си спомним за проф. д-р Атанас Божков
Изложба на Величко Минеков по повод 90 години от рождението му
Изложба на Димитър Каменов в ХГ „Ст.Доспевски“ по повод 100 години от рождението му
За Празника на българските архивисти в Пазарджик ще бъдат представени документи от архива на изкуствоведа проф. д-р Атанас Божков
Училище „Проф. Иван Батаклиев“ ще отбележи 121 години от рождението на патрона
По повод 125 години от рождението на писателя Людмил Стоянов
Поклонение в Пазарджик по повод 182 години от рождението на Апостола

ПГМЕТ


Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5285 сек., 0.4443 от тях за заявки.