RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
СБОГОМ, ЛИЛИ!
Пазарджик
    Много редове се изписаха тези дни за трагично загиналата в Рила наша съгражданка Лили Тодорова, като те бяха насочени преди всичко към професионалната и кариера на журналист. Но тя беше и човек с категорични обществени позиции.

  През 80-те години Лили единствена от репортерите и кореспондентите на БТА безусловно отказала да събира слухове и вицове за властимащите, които се обобщавали в специална вътрешна сводка. Тя била за ползване  единствено от най-високите нива на службите и управлението на държавата. Заради отказа си Лили Тодорова била уволнена и така станала първият и   единствен журналист, отстранен от длъжност заради позорната "секретна задача".

    Като кореспондент на в-к „Отечествен фронт“ в Пазарджишки окръг, още рано преди края на желязната тоталитарна система тя написа материал за финансовите нарушения на члена на бюрото на Окръжния комитет на БКП Димитър Баждаров, което и струваше журналистическия пост. След това постъпи на работа като преводач в Стопанския комбинат „Акумулатори“, но будната гражданска позиция не можеше да бездейства. С риск за мястото си през юни 1989 г. тя не само бе една от 12 жуналисти, подписали писмото (което бе съставено и разпространено от Спас Спасов и Сладицвят Николов) в защита на Георги Спасов, заради уволнението  му като главен редактор на в-к „Чапаевски зов“ в Белово, но и сама го копира в над 30 екземпляра на единствения тогава ксерокс на територията на Пазарджик, а именно в споменатото предприятие. Малко след това тя присъства, заедно с нашия съгражданин Румен Жеков, Бог да ги прости и двамата, на прожекцията в студио „Бояна“ на филма „Дишай“, обявена от режима за незаконна и връщайки се в Пазарджик създава местната структура на „Екогластност“. На първия демократичен митинг, състоял се на 3 декември 1989 г. в Колодрума, сама поставя кутията за набиране членове на организацията и по този начин я прави едно от най-мащабните демократични формирования/бел. авт.- за онова време/. На 18 ноември 1989 г. заедно с Димитър Кръстенов, Сладицвят Николов и моя милост тя участва в първия митинг за демокрация в София. 
    През пролетта на 1990 г. участва в списването и издаването на първия демократичен вестник „Виделина“ в Пазарджик, макета на който се сглобяваше в нейната гарсониера, намираща се във високите блокове до моста на Марица. Имено там Лили Тодорова докосна до демократичната същност и все още безизвестната за политическите среди Екатерина Михайлова, като я доведе да помага при създаването на един от броевете.
    Това са само няколко кратки фрагмента от обществената дейност на Лили Тодорова, но от времето, когато за да вършиш такава, се искаше кураж и непримиримост.
      ПОСЛЕДНО СБОГОМ, ЛИЛИ, И СВЕТЛА ТИ ПАМЕТ!

Спас СПАСОВ

Снимка:БТАТази страница е видяна: 3390

 Публикувано от: pamedia на петък 15 ноември 2019 - 12:51:29

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печатПГМЕТ


Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5449 сек., 0.4638 от тях за заявки.