pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
Читалище „Христо Ботев“ продължава с Коледен и Новогодишен базар инициативата си за възстановяване на залата
pamedia , вторник 26 ноември 2019 - 13:39:39 // коментари: 0

4it_hr_bo19_as.jpg

С Коледен и Новогодишен базар ще продължи инициативата за събиране на средства за подпомогне  ремонта за съживяване и облагородяване на залата към НЧ "Христо Ботев-1897 г." – Пазарджик. Ремонтът е планиран да бъде направен през 2020 г. от Община Пазарджик. В подкрепа на инициативата за възстановяване на залата, която някога беше популярна като зала на Кукления театъра, миналата седмица беше организиран голям благотворителен концерт. Събраната до момента сума в кутията за дарения възлиза на 1061 лв. Дарителската акция продължава. Всеки, който желае, може да дари директно в читалището или по сметката му в ДСК- клон Пазарджик, IBAN: BG70STSA93000006045519, BIG: STSABGSF, Народно читалище „Христо Ботев-1897 г.“-Пазарджик“, за ремонт на залата.
Стефка и Иван Караиванови

Със същата цел – за подпомагане ремонта на залата, читалището започна и подготовка на Коледен и Новогодишен базар. В момента се събират подаръци и предмети, свързани с предстоящите празници – картички, елхови играчки, книжки за деца и други, съобщи Веска Минова, секретар на НЧ „Христо Ботев-1897 г.“. Предметите за базара не е задължително да са нови, но да са добре запазени, уточниха от читалището. Дарения се приемат всеки ден от 9-12ч. и от 13.30 до 17.30 ч. в библиотеката на читалището до 10 декември 2019 г. Може да звъните и на тел. 034 48 30 67.
Благотворителният концерт миналата седмица мина при невероятен интерес. Той беше организират под надслов „Да вдъхнем живот на читалищната зала”, и реализиран с подкрепата на Община Пазарджик и на доброволците Александър Братоев и Лъчезар Урушев.

„Поканени за участие бяха предимно изпълнители, свързали своя живот по някакъв начин с читалището, както и такива, които искрено подкрепяха нашата кауза. Желаещите да участват в това събитие бяха много, но времето не позволи всички да покажат своето изкуство и да подкрепят усилията ни, сподели след концерта Веска Минова.

Публиката имаше удоволствието да наслади на наистина хубава музика, да аплодира доказани професионални музиканти като Десислава Чолакова – цигулка, Явор Желев – флейта, Иванка Кордева – цигулка, Илия Митрев – китара, народните певици Гинка и Петя Вергиеви, обичания от пазарджишката публика певец Димитър Френски, темпераментните оперетни актьори Стефка и Иван Караиванови, талантливия Лъчезар Урушев – акордеон. Веска Минова специално отбеляза, че  Десислава Чолакова, Иванка Кордева, Гинка Вергиева и Лъчезар Урушев са бивши ученици на Градската школа по изкуствата при Народно читалище „Христо Ботев-1897 г.“ Илия Митрев и Гинка Вергиеви са и учители в школата.

В концерта участваха и млади таланти, които учат сега в школата към читалището. Това са Константин Крондев от класа по пиано на Люся Тенева, Любомир Найденов, Еленко и Станислав Дунчеви от класа по акордеон на Чавдар Ралчев, Борис Гроздев от класа по китара на Илия Митрев, Валерия Гъркова от класа по народно пеене на Георги Иванов, както и балерините на Тони Райкова от балетна школа „Марина“. Много от присъстващите си спомниха, времената, когато те или децата им са посещавали заниманията в школата. В разговори след концерта изказаха задоволство си от обявената инициатива.

Възторжени аплодисменти заслужиха и музикантите от двата състава към читалището. Това са Представителен мандолинен оркестър „Маестро Георги Атанасов“ с диригент Маестро Атанас Чолаков и Фолклорна вокална формация „Гергана“ с художествен ръководител Ангел Ценов. Двата състава са носители на призови места от фестивали и конкурси и са показали своето изкуство зад пределите на България – в Гърция, Сърбия, Турция, Австрия, Франция.

Първото си участие пред публика имаха и актьорите от Младежки театър „Приятели“ с ръководител актьорът Александър Братоев, който също е бил ученик в класа по цигулка на Ира Чолакова в школата към читалището. Младежите бяха добре подготвени и се представиха на високо ниво. Техните изпълнения впечатлиха публиката и бяха възнаградени с много аплодисменти.
haigo19v.jpg

Гост на благотворителния концерт и подкрепящ каузата за възстановяване на залата на НЧ „Христо Ботев-1897 г.“ – град Пазарджик беше добре познатия и обичан изпълнител Хайгашод Агасян. Той изпя песни по текстове на Михаил Белчев и Недялко Йорданов, добили популярност и обичани от публиката. Както всички участници и той пя благотворително и успя да вдъхне доза оптимизъм у всички присъстващи, че нещата ще се случат, щом обществеността стои зад благородната кауза.

„Изненадата за публиката бяха излъчените видео обръщения на бивши ученици, певици в съставите, на хора, свързани с читалището, които искрено желаят възстановяването на залата да стане много бързо. Това бяха: Елена Угринова, учила цигулка и балет, член на ИС „Доминанта“, сега продължаваща обучението си в Корея, Георги Янев, учил цигулка и бил член на ИС „Доминанта“, сега студент в София, Герган Ценов, бивш ученик по пиано в школата, сега диригент и изпълнител в САЩ, Марина Самунева, обучавала се в школата по балет, която носи нейното име, днес лекар в София, Снежка Байдова, дългогодишна певица във ФВФ „Гергана“, днес в далечен Детройт, САЩ, Екатерина Начева, дъщеря на Александър Начев – бивш директор на школата и музикант, изпратила ни своята подкрепа от Лисабон, Португалия. Подкрепа получихме и от Христинка Илкова, начален учител в ОУ „Любен Каравелов“, участвала с ученици в събития на библиотеката при читалището, Илия Михайлов, учител в СУ „Георги Брегов“, дарител на книги за библиотеката, посещавал многократно с ученици читалището, Пенка Николова – историк, добре запозната с историята на читалището, участвала в дейността му, Марин Маринов- известен художник и бивш директор на Кукления театър в Пазарджик, голям радетел за възстановяване на залата, Лъчезар Риков- директор на регионална библиотека „Никола Фурнаджиев“, работил в читалището и познаващ от близо дейността му. Актьорите Мариан Бачев и Ники Станоев също подкрепиха усилията ни за превръщане на залата в място на младите хора в Пазарджик. Благодарни сме, че никой от тях не отказа да ни подкрепи, напротив с голямо желание изпратиха видео обръщенията и защитиха каузата ни“, сподели още Веска Минова. Тя е убедена, че предстоящите благотворителни базари също ще имат успех, защото каузата е стойностна – залата при читалище „Христо Ботев – 1897“ отново да събира своята публика.
Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 3184Време за изпълнение: 0.5767 сек., 0.4998 от тях за заявки.