RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
12-те заболели от морбили в Пазарджишко вече са добре
stetoskop19.jpg


  12 нови случая  на морбили са регистрирани през изминалия месец ноември в Пазарджишка област, съобщи началникът на Инфекциозно отделение към МБАЛ-Пазарджик д-р Мария Пишмишева. Девет от заболелите са от село Виноградец, а трима - от община Панагюрище. Най-много са заболелите деца, но има и възрастни, заразили се с опасната болест. Най-малкият  пациент е бебе на 9 месеца, а най-голямото дете е на 17 години. Заболели са и двама възрастни- на 32 и 33 г. Еднакво засегнатите са и двата пола, уточни д-р Пишмишева. Всички болни вече са в подобрено  здравословно състояние и са изписани от Инфекциозно отделение.


  Морбили е тежко инфекциозно заболяване с висок контагиозен индекс – почти всеки неболедувал или неимунизиран при контакт с вируса се разболява, предупреждават специалистите. Основният застрашен контингент са най-малките деца – на възраст до 13 месеца, когато е първата имунизация срещу заболяването.

   Основните симптоми на заболяването са: висока температура, възпаление на очите, хрема, суха кашлица. Децата са неспокойни и раздразнителни. Около ден преди появата на обрива се установяват характерни изменения по лигавицата на устната кухина, което позволява диагнозата да бъде поставена веднага.

   След третия ден се появява обривът, който започва от главата, а в следващите дни „слиза“ надолу. Обривът е представен от различни по големина елементи – червени петна, надигнати над кожата, на места сливащи се, може да има и лек сърбеж. Преминаването му е в същия ред – най-напред завяхва по лицето, а в следващите дни и по торса и крайниците. На местата на обривните елементи се наблюдават кафеникави пигментации, може да има и залющване на кожата.

Състоянието на болните през обривния период е значително увредено.  

   Морбили е заболяване с много и различни усложнения – ларингит, пневмония, диария, кератит. Може да се наблюдава чернодробно засягане. Най-тежкото усложнение е възпаление на мозъка и мозъчните обвивки, което може да завърши със смърт или с трайни увреждания.

   Източник на инфекция е само човекът – вирусът се отделя в секретите при кихане и кашляне. Вирусът се отделя преди началото на клиничните прояви и 3-4 дни след появата на обрива – това е заразният период на заболяването!

Няма лечение срещу вируса.

Морбили е тежко инфекциозно заболяване, а освен това вирусът потиска имунитета на заболелия и го прави податлив дори към инфекции, които е преболедувал.

Морбили е ваксинопредотвратимо заболяване и единствената ефективна профилактика е прилагането на ваксина. Противоморбилната ваксина се прилага заедно с ваксините срещу рубеола и паротит. Съгласно имунизационния календар на България първата имунизация е на 13-месечна, а реимунизация – на 12-годишна възраст.Тази страница е видяна: 3056

 Публикувано от: pamedia на вторник 10 декември 2019 - 12:11:09

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Тодор Попов: Новата система за сигнали работи добре и вече са разрешени случаите по над 250 сигнала
4 000 касови апарати в Пазарджишко вече са свързани онлайн с НАП
Над 4800 касови апарати в Пазарджишко вече са свързани с НАП, остават 2 седмици
Вече 20 случая на кърлежовопреносими заболявания в Пазарджишко, увеличава се броят на ухапаните деца
От 91 заболели 14 са били с пневмонии миналата седмица
РЗИ: Препоръки за домашно лечение на заболели с COVID-19
Продължава да е висок броят на нови заболели от хепатит
Провежда се извънредна имунизационна кампания срещу морбили
Спешно са ваксинирани срещу морбили 222 деца в Пазарджик
В Тубдиспансера ще се провеждат безплатни прегледи за туберкулоза. 13 нови заболели са регистрирани от началото на годината

ПГМЕТ


Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5354 сек., 0.4522 от тях за заявки.