RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
От Светли понеделник до 16 май оригиналът на Панагюрското златно съкровище ще е у дома си

След 63 години оригиналът на Панагюрското златно съкровище ще се завърне там, където е открито. Тракийският шедьовър ще бъде експониран в специално построена зала трезор в Историческия музей в Панагюрище. Официалното откриване на експозицията ще се състои на 16 април, Светли понеделник, от 10:30 часа. Експозицията ще бъда отворена за посетители още същия ден – след 14 часа, като билети ще се продават на касата на музея на цена от 4 лв. за възрастни, а за ученици – 2 лв.


Оригиналът на Панагюрското златно съкровище ще е експониран в града в продължение на един месец – от 16 април до 16 май. След това във витрините на залата ще бъдат показани деветте съда на  точно копие на Съкровището, изработено от 24-каратово злато. Музеят работи всеки ден от 9:30 до 17:30 часа.

Националният исторически музей също ще разполага с копие, което да замества оригинала по време на неговото отсъствие. Изграждането на залата трезор и изработката на двете копия е дарение от „Асарел-Медет” АД и почетния гражданин на Панагюрище д-р инж. Лъчезар Цоцорков, който е изпълнителен директор на дружеството.

Мащабният дарителски проект се реализира по силата на Споразумение, подписано през март 2011 година от директора на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, директора на Исторически музей Панагюрище г-н Георги Абдулов, „Асарел-Медет „АД  и д-р инж. Лъчезар Цоцорков в качеството му на меценат на българската култура. Постигнатата договореност е оригиналът на съкровището да гостува в Панагюрище всяка година поне за един месец. Всичко това стана факт след единодушно приета декларация на Общински съвет-Панагюрище и подписка, инициирана от Сдружение на предприемачите и подкрепена от хиляди панагюрци през есента на 2010 година.

Новопостроената зала трезор отговаря на най-съвременните стандарти в областта на музейното дело и гарантира изключително висока степен на сигурност за безценния тракийски сервиз. Залата се намира под земята и разполага с няколко степени на защита, като се вписва в цялостния архитектурен ансамбъл на Историческия музей и заобикалящите го възрожденски къщи. Главни изпълнители на проекта са “Реставрация” ЕАД и “Главболгарстрой” АД – Пловдив. За изграждането на трезора са използвани близо 1500 кубически метра бетон. Съоръжението е изпълнено само за около осем месеца, въпреки високото ниво на подпочвени води в района на Историческия музей и тежките метеорологични условия през отминалата зима.

Съкровището ще бъде експонирано по нов начин, като за пръв път всеки един от съдовете ще се показва в отделна витрина. Това позволява на посетителя да се наслади дори на най-дребните детайли и орнаменти, изработени от древните майстори. Експерти твърдят, че самите витрини нямат аналог в световната музейна практика. Те са изработени в Германия и представляват цилиндри от бронирано стъкло с диаметър от 60 сантиметра и височина 3.20 метра. Самият трезор, наред с преддверието и информационната зала, са облицовани в ефектни разновидности на гранит, италиански мрамор, туфа и полускъпоценния камък лабрадорит.

Информационната зала дава възможност на туристите чрез табла и модерни мултимедийни устройства да получат информация за историята на Панагюрище, интересни факти около откриването на съкровището на 8 декември 1949 година от тримата братя Петко, Павел и Михаил Дейкови, както и „карта на пътешествията” на  тракийското злато по света. Информационната зала отговаря на всички световни стандарти, като допълнително осигурените витрини биха гарантирали сигурността и на други ценни експонати, картини и шедьоври на българската и световна култура.


Тази страница е видяна: 585

 Публикувано от: pamedia на понеделник 09 април 2012 - 11:42:18

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
На Светли понеделник Панагюрското златно съкровище ще бъде официално показано у дома си
Трезорът на Панагюрското златно съкровище е номиниран за Сграда на годината
Панагюрското златно съкровище може да бъде видяно през почивните дни
С подкрепата на „Асарел-Медет“ Панагюрското златно съкровище се завръща на Великден
Фондация „Цоцорков род“ ще превърне в атракция мястото на откриването на Панагюрското златно съкровище
Върховният административен съд отхвърли прокурорския протест срещу трезора за Панагюрското златно съкровище
Над 2 хиляди тетрадки с Панагюрското златно съкровище подари "Асарел -Медет" на учениците от Панагюрище
И Панагюрското сребърно съкровище от могилата „Мрамор“ се завърна у дома си с подкрепата на „Асарел-Медет“
За първите 5 дни над 2800 българи и чужденци са видели Панагюрското съкровище, всеки понеделник входът ще е безплатен
Музеят в Пазарджик показва Равногорското златно съкровищеТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5431 сек., 0.4585 от тях за заявки.