pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
Чистят Канала
pamedia , четвъртък 13 февруари 2020 - 13:37:18 // коментари: 0

Пазарджик
Тази сутрин започна почистване на емблематичния за Пазарджик канал "Паша арк". Инициативата е на служителите от "Напоителни системи". Въоръжени с предпазни средства те събират в найлонови торби боклуците по дъното на водното съоръжение.  От държавното предприятие писмено са поискали  разрешение от Община Пазарджик събраните боклуци да бъдат транспортирани в депото за твърди битови отпадъци.
Каналът е собственост на държавното дружество "Напоителни системи". Той се оформя още по турско време.След Освобождението е наричан от пазарджиклии Малката Венеция, а до 40-те години и улицата покрай него е носела името на италианския град.

От 2013 година се реализира проектът “По канала” по идея на проф. Стефан Лютаков, като целта е пространството да се превърне в арт зона. Първите три скулптори, които са позиционирани край канала и моста на Лютата са дело на  Стефан Лютаков, Марин Кузев и Олег Копаранов. От тогава експозицията ежегодно се дообогатява с по 3-4 композиции, като последните от 2019 година са на Димитър Маламски, Здравко Здравков и Славчо Славчев.

Пазарджик
Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 1521Време за изпълнение: 0.4801 сек., 0.4012 от тях за заявки.