pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
В Радилово отбелязват празника на св. Теодор Тирон
pamedia , понеделник 17 февруари 2020 - 14:48:08 // коментари: 0

Пещера
Днес 17 февруари Църквата „Св. Теодор Тирон“ в пещерското село чества своя храмов празник. Отец Димитър в съслужие с няколко свещеници от пещерската духовна околия извършиха Божествена служба и Света литургия за здравето на миряните. В храма присъстваха кметът на Общината Йордан Младенов, Благой Харизанов- кмет на селото, заместник кметовете Гълъбина Карамитрева и инж. Николай Атанасов, жители и гости, богомолци.
По- късно за мир и благочестие ще бъде осветен и раздаден курбан. Църквата е построена през 1818 година на мястото на по-стар дървен храм и така е една от най-старите в Пазарджишко. Под един покрив с храма „Св. Теодор Тирон“ се намира и църквата „Св. Неделя“. Тя е построена в по- ново време.  Интересно е да се знае, че в старата църква на служба са присъстали само мъжете, а в новата- жените. Църквата е изгорена при потушаването на Априлското въстание в 1876 година и е възстановена в 1883 година. След проведените ремонтните дейности през последните години извършени с дарения на жителите храмът придоби завършен вид.
Припомняме, че през 2016 г. младежи от Радилово с доброволен труд и собствени средства събрани по време на Коледните празници освежиха и монтираха декоративно осветление на камбанарията. Петимата инициатори на благородната идея осветиха кулата в бяло и зелено.  През 2018 година храмът и жителите на Радилово отбелязаха 200 годишен юбилей.  Църквата е със статут на паметник на културата от местно значение.
ПещераПещера
Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 518Време за изпълнение: 0.4943 сек., 0.4184 от тях за заявки.