RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Държавен архив - Пазарджик: КОСТА ГЕОРГИЕВ – музикант, заел достойно място в историята на музикалния живот в Пазарджик
kosta_image002.jpg130 години от рождението му
     Коста Георгиев Константинов е роден на 24 февруари 1890 г. Баща му  Георги Константинов по професия е съдебен чиновник и се е ползвал с уважението на съгражданите си. Наричали го бай Георги Комитата. Участвал е в легията на Раковски в Белград и в освободителната Руско-турска война, в боевете при Шипка-Шейново. Награден е от руския император с Георгиевски кръст “За храброст”. Взима участие и в Сръбско-българската война и получава орден “За храброст”. 
Майка му Мария е песнопойка, която отглежда петима синове. Семейството дава две свидни жертви  в Първата световна война – синовете Михаил и Стефан.През 1900 г., десетгодишният Коста Георгиев е хорист в ученическия хор при църквата “Св. Богородица”. Диригентът на хора Димитър Генев (учител по музика от Габрово, завършил Музикална академия в Русия) забелязва таланта му  и започва да му поверява соловата партия в хора. Димитър Генев е негов пръв учител по цигулка, елементарна теория на музиката и основи на хармонията. Наред с музикалните си изяви, Коста Георгиев се включва и в театралния състав към читалище “Виделина”. Като ученик в гимназията започва да пише стихове и музика на детски песни, изпълнявани на училищни тържества.
След завършване на гимназията  Коста Георгиев с музикалните си прояви става известен музикален деятел в родния си град. През 1909 г. Димитър Генев напуска Пазарджик и остава за свой заместник на ученическия църковен хор ученика си Коста Георгиев. От края на 1910 до средата на 1912 г. Коста Георгиев е диригент на мандолинния оркестър при читалище “Виделина”. По това време пише музиката и либретото на първата си  детска оперета “Деца-крадци”, изнесена в началото на 1912 г. и дирижирана от капелмайстора Павел Дерликов. През същата година със съдействието на големия български музикант Ангел Букорещлиев оперетата е играна с голям успех два пъти в Пловдив.
Участва в Балканската война като доброволец-санитар. След прекратяването й Коста Георгиев има желание да продължи образованието си и заминава за София.

Той се класира на приемния изпит през 1914 г. и влиза в състава на Гвардейския симфоничен оркестър с капелмайстор Маестро Георги Атанасов. Като оркестрант взима участие при изнасянето на нашумялата  тогава оперета “Моралисти” от Маестрото. По време на пребиваването си в София завършва учителски курс в Музикалната академия в София.

             В края на 1916 г., по време на Първата световна война, Коста Георгиев е изпратен в школата за запасни офицери  в Княжево, където ротен командир му е композитора Александър Морфов. По негово нареждане Коста Георгиев ръководи школския хор. Към края на войната е изпратен на фронта и при Щип-Царево село е ранен. Награден е със златен медал.   
 
kosta_image004.jpg
 Мл. подофицер към Гвардейския симфоничен оркестър. 1915 г.


  
След края на войната  през 1918 г. Коста Георгиев се завръща в родния си град и продължава музикалната си дейност като цигулар, музикален педагог и диригент. Неговото име и творческа дейност са неразривно свързани с всички значими музикални прояви в Пазарджик.
    
 kosta_image006.jpgЕнергичен, неуморим, с организационни качества Коста Георгиев още в началото на 1919 г.  организира първия струнен квартет в Пазарджик при читалище “Виделина” в състав: Коста Георгиев – първа цигулка, Георги Наумов – втора цигулка, Стоян хаджи Томов - виолончело, д-р Йорданка Ненова – пиано.
Студентско-гражданския хор при читалище “Виделина” с диригент Коста Георгиев, Пазарджик, 7 март 1919 г. 

   
По това време Коста Георгиев организира първия граждански хор от млади хора, предимно студенти, затова се нарича и студентски хор при читалище “Виделина”. На 1 май 1921 г. се поставя оперетата “Моралисти” от Маестро Г. Атанасов с участието на гражданския хор и квартета под диригентството на  Коста Георгиев. През следващата година се играе “Провинциалката” – музика и либрето Коста Георгиев, режисьор Христо Славчев.

 
 kosta_image008.jpg  На 23 декември 1923 г. на основата на гражданския хор, струнния квартет, солиращи инструменталисти се ражда Музикално дружество “Родопска песен” с главен диригент Коста Георгиев. Гражданството подкрепя създаването на това второ музикално дружество в Пазарджик, тъй като през 1920 г. вече е създадено първото музикално дружество “Маестро Г. Атанасов”. Редовно се изнасят концерти под диригентството на Коста Георгиев, който включва и собствени музикални произведения. Поставят се оперети. По негова инициатива се създава и цигулков оркестър. 
 
Участниците от Музикално дружество “Родопска песен” в оперетата “Вятърната мелница”, с диригент Коста Георгиев. 15 май 1926 г.   От 1920 г. Коста Георгиев работи като учител по пеене и музика в гимназията в Пазарджик. През 1922 г. създава първия гимназиален ученически цигулков оркестър, а три години по-късно, през 1925 г. организира и първият ученически гимназиален квартет.
В края на 1926 г. заминава за Флоренция и постъпва в Държавната консерватория “Луиджи Керубини”. След дипломирането си през 1928 г. Коста Георгиев се завръща в родния си град и заема учителското си място в гимназията Продължава да бъде главен диригент на музикалното дружество “Родопска песен”.
Около 1930 г. преминава на работа като учител в Първа прогимназия “Кл. Охридски” в Пазарджик. През 1938 г. организира фанфарна музика в прогимназията., която се посреща с голяма любов от учащите се и от гражданството. През 1939 г. с фанфарната музика взима участие в Славянския юнашки събор в София. За доброто си представяне съставът и  ръководителят са наградени.   kosta_image010.jpg
 Фанфарната музика на Първа прогимназия 
“Кл. Охридски” – Пазарджик, 1938 г.

Коста Георгиев е един от най-ревностните деятели да обединяването на двете музикални дружества в града – “Родопска песен” и “Маестро Георги Атанасов”. На 13 март 1943 г. желаното обединение се осъществява.
През 1947 г. се включва в основаването на детската музикална школа “В. Коларов”и води класа по цигулка. През 1951 г. се пенсионира.
Заслугите на Коста Георгиев за развитието на музикалния живот в Пазарджик са намерили израз на признателност от гражданството в организирания в негова чест бенефис, изнесен на 7 май 1927 г. в негово отсъствие, тъй като е следвал в Италия и в състоялото си честване, организирано от Градския комитет за изкуство и култура – Пазарджик на 19 май 1967 г  на сцената на Профсъюзния дом на културата.

     
kosta_image012.jpg kosta_image014.jpg
Коста Георгиев с майка си, съпругата си Луна, и двете дъщери, Пазарджик, 1941 г.  Арх. Минко Минков връчва “Почетен знак на Пазарджик” на Коста Георгиев по повод 75 години от рождението му, 19 май 1967 г.

 
 
Умира на 13 юни 1976 г. в Пазарджик.
 
Документите от личния фонд на Коста Георгиев са предадени от семейството му като дарение  на Държавен архив – Пазарджик с посредничеството на Димитър Кибритов през 1978 и 1994 г.


Нонка Нейчева
Държавен архив – ПазарджикТази страница е видяна: 723

 Публикувано от: pamedia на понеделник 24 февруари 2020 - 14:49:32

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
10 октомври – професионален празник на българските архивисти /Видеоклип за историята и дейността на Държавен архив – Пазарджик/
Държавен архив - Пазарджик: Живот, отдаден на театъра. 125 години от рождението на Христо Славчев
Ден на отворените врати в Държавен архив - Пазарджик
Държавен архив - Пазарджик припомня моменти от посещението на М. Горбачов в Пазарджик
Документални свидетелства за отзвука в Пазарджик от подписването на Ньойския мирен договор, съхранени в Държавен архив - Пазарджик
Възпоменание от Държавен архив - Пазарджик за Никола Фурнаджиев
Държавен архив – Пазарджик отбеляза Международния ден на aрхивите
Държавен архив – Пазарджик: 75 години от Дравската епопея
На 1 ноември Държавен архив Пазарджик отбелязва 55 години от създаването си
Държавен архив - Пазарджик: 155 години от рождението на Михаил ТакевТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5705 сек., 0.4805 от тях за заявки.