pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
Съвети за безопасност при гръмотевични бури от EVN България
pamedia , сряда 27 май 2020 - 12:39:36 // коментари: 0

Пазарджик
През пролетния сезон, характерен с чести валежи и гръмотевични бури, EVN България припомня практични съвети за безопасност на електрическите инсталации, които могат да ограничат риска от пренапрежения и щети по електрически уреди:

Съвети за дома или работното място:
•    изключете от контакта електрическите уреди, които най-много се влияят от външно пренапрежение - телевизор, компютър, климатик, CD и DVD, електрически уреди.
•    с цел защита на сградата от пряко попадане на мълнии може да изградите мълниеприемници и мълниеотводи. Мълниезащитната инсталация на всяка сграда трябва да бъде  заземена съгласно изискванията и периодично проверявана.
•    за защита на домакинските уреди и вътрешната електрическа инсталация е препоръчително да има монтирана катодна защита в ел. табло на сградата или устройства като UPS, протектори и разклонители с предпазител и/или катоден отвод.

Съвети на открито
•    по възможност отдалечете се от електропроводи
•    не хващайте/не докосвайте метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения

Съвети при къмпингуване:
•    ако Вашата каравана или палатка влезе в контакт със скъсан или повреден електрически проводник или се намира в близост до повредения електропровод, незабавно се отдалечете и останете на безопасно място до пристигане на аварийна група на EVN България.
•    ако проводникът е паднал на земята, не го докосвайте! Имайте предвид, че по него е възможно да има напрежение. Стойте далеч – минимум на 8 метра разстояние от проводника! 
 
 
 
 
 


Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 140Време за изпълнение: 0.5682 сек., 0.5042 от тях за заявки.