RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Новоизбраните съдебни заседатели към Окръжен съд – Пазарджик встъпиха в длъжност
Пазарджик
 В Зала „Маестро Георги Атанасов“ 31 заседатели към Окръжен съд – Пазарджик  положиха клетва при стриктно спазване разпоредбите на здравните органи, съобщиха от правораздавателната институция. Техният мандат е четиригодишен.
Съдия Ирина Джунева проведе началното обучение като ги запозна с основните аспекти в устройството и работата на органите на съдебната власт, статута и етичните измерения в дейността на съдебния заседател. Лекторът очерта рамките на наказателното право и процес и разясни ролята им в наказателното правораздаване. На всички участници бяха раздадени сертификати, издадени от Националния институт на правосъдието.
Съдебните заседатели се избират от съответния Общинския съвет и участват в разглеждането на първоинстанционни наказателни дела за тежки престъпления, за които е предвидено наказание над 5 години лишаване от свобода. Имат еднакви права и задължения със съдиите и чрез участието си в състава на съда, разглеждащ едно наказателно дело, народът упражнява своите права на суверен по отношение на съдебната власт.
Всички членове на състава на съда имат равен глас при решаване на въпросите по делото и решението се взема с мнозинство от гласовете.
Когато в съда се разглежда дело срещу непълнолетен подсъдим, законът изисква съдебните заседатели да са учители или възпитатели.
При участието в първоинстанционното производство съдебните заседатели винаги са повече от професионалните съдии. По този начин държавата посочва важното място, което заема обществеността чрез своите представители в наказателното правораздаване и значимостта на общественото участие на съдебните заседатели в работата на съдилищата.

ПазарджикТази страница е видяна: 499

 Публикувано от: pamedia на вторник 14 юли 2020 - 10:16:26

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Временната комисия определи за избор кандидатите за съдебни заседатели за Районен и Окръжен съд
В Стрелча откриха процедура за избор на съдебни заседатели
Кандидати за за съдебни заседатели могат да подават документи до 30-и декември
Младшите съдии Росица Василева и Ели Каменова встъпиха в длъжност
Съдия Венцислав Петров и младши съдии Мария Ненова и Магдалена Татарева встъпиха в длъжност
Новият кмет на община Пещера Йордан Младенов, кметовете на села и общинските съветници положиха клетва и встъпиха в длъжност
Съдебни казуси от житейски ситуации обсъждаха ученици в Административен съд - Пазарджик
Данъчни и съдебни изпълнители описват имуществото на първите двама длъжници към Община Пазарджик
Областният свиква първите три от новоизбраните общински съвети
Тодор Попов пред новоизбраните кметове: Управлението е отговорностТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.6005 сек., 0.5191 от тях за заявки.