RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
В Пещера беше представен проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“
Пещера
    

„През последните години в община Пещера се наблюдава нарастване на делът на лицата, попадащи в групата на уязвимите. Ето защо, изпълняваните социални политики от Община Пещера, приоритетно са насочени към преодоляване на последиците от социалното изключване и бедността“, каза кметът на Община Пещера Йордан Младенов в началото на встъпителна пресконференция за изпълнение на проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания в община Пещера“.


В обръщението си към присъстващите Младенов подчерта, че в условията на  епидемична обстановка и обявеното извънредно положение в страната, свързани с разпространението на COVID-19, на територията на община Пещера е идентифицирана голяма нужда от предоставянето на услуги по домовете. Градоначалникът разясни, че дейностите по проекта се изпълняват, за да се подобри качеството на живот и социалното включване на хора с увреждания и възрастни хора от община Пещера чрез осигуряване на услуги в домашна среда и изграждане на подходящ капацитет за предоставянето им.

„Чрез изпълнение на проекта ще се подкрепят мерките по време на въведеното извънредно положение, като се подпомогне достъпа до услуги на уязвимите лица, хората с увреждания в невъзможност от самообслужване, лицата в карантинен период, посредством дейности, пряко свързани с опазване на здравето на лицата, които са застрашени в най-голяма степен от COVID-19“, допълни Младенов.

Стана ясно, че предвид противоепидемичните мерки, приоритет в работата на Община Пещера са доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, лекарства, заплащането на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни услуги . Предоставянето на посочените услуги се извършва от нает за целта персонал.

„Потребителите заявяват своите потребности от услуги на обявен телефон в обособен диспечерски център. Получените заявки се разпределят от служителя в диспечерския център. За опазване на здравето и осигуряване на безопасни условия на труд на наетия персонал са осигурени лични предпазни средства и дезинфекциращи препарати“, обясни Младенов .

Обща цел на проектното предложение е одобряване качеството на живот и възможностите за социално включване на хората с увреждания и възрастните хора на територията на община Пещера, чрез осигуряване на мрежа от услуги в домашна среда и изграждане на подходящ (материален и кадрови) капацитет за предоставянето им. Специфичните цели са защита на обществения интерес и нуждите на идентифицираната целева група за превенция на разпространението на COVID-19, предоставяне на дейности и почасови услуги по домовете на възрастните хора над 65 г. с ограничения или невъзможност за самообслужване, хората с увреждания и техните семейства, хора, които са поставени под карантина от здравните власти, за които има социална необходимост, ограничаване на контактите между хората и подкрепа на мерките по време на въведеното извънредно положение и социална изолация на лицата, които са застрашени в най-голяма степен от COVID-19.

Проектното предложение е в пълно съответствие с Инвестиционен приоритет № 3 „Подобряване на достъпа до услуги, които са на достъпна цена, устойчиви и висококачествени, включително здравни и социални услуги от общ интерес“.

 Общата стойност на безвъзмездната финансова помощ е в размер на 124 259,80 лева.

Продължителността на проекта е  10 месеца.

Пещера


Тази страница е видяна: 186

 Публикувано от: pamedia на сряда 30 септември 2020 - 11:11:58

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Община Пещера ще кандидатства за безвъзмездна финансова помощ по проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“
В Пещера стартира „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“
Стартира проект “Патронажна грижа в община Велинград”
Възрастни с увреждания и социални работници в Пещера и Пазарджик преминаха обучение по проект за дигитална и гражданска компетентност
Повече от половината в панагюрския “Дневен център за възрастни хора с увреждания” са готови да плащат 30% от пенсията си
10 лица с увреждания ще придобият компютърни умения по проект на библиотеката
Община Пещера - с горещи линии за възрастни хора и за непълнолетни
В Пазарджик ще има дневен център за възрастни с необходимост от постоянна медицинска грижа
Социално предприятие за лица от уязвимите групи създава Община Пещера по проект
Макет на паметник на военните кореспонденти беше представен на заседанието на комисията за военните паметници в ПазарджикТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5684 сек., 0.4867 от тях за заявки.