RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Библиотеките се присъединяват към протеста на музеите, поставят свои искания

От Регионална библиотека "Н. Фурнаджиеув" разпространиха становището на  НФ "Култура" към КТ "Подкрепа" и НСФ "Култура" към КНСБ, в което се казва:
"В дните на Националната библиотечна седмица 14-18 май, под наслов БИБЛИОТЕКИТЕ - ПАМЕТТА НА НАЦИЯТА и под патронажа на Вежди Рашидов и Министерството на културата РЕГИОНАЛНИТЕ БИБЛИОТЕКИ В БЪЛГАРИЯ подкрепят  протестните искания на своите колеги по съдба, специалистите от музеите и галериите, като не само се присъединяват към техния глас, но и се обръщат към всички политици в България, поставяйки своите искания за достойно заплащане и европейски условия на труд."
От документа става ясно, че библиотекарите настояват:
-Стандартите за издръжка на библиотеките да покриват европейските стандарти за информационно осигуряване и равен достъп до информация;
- министерството на културата да изработи Стандарт за билбиотечно-информационно обслужване, който да обезпечава както дейността на библиотеките, така и заплащането на библиотечните специалисти, предвиден в Закона за обществените библиотеки от 2009г. и да го съгласува и защити пред Министерството на финансите;
- За нормалното функциониране на една модерна библиотека са нужни високо образовани и мотивирани специалисти, редовно да се попълват библиотечните фондове с новоизлязла и в достатъчно екземпляри литература, да се абонират и поддържат онлайн бази данни, да има интернет достъп от всички зали на библиотека,както и преиферна техника за ползване от читателите. Без грижата на държавата и общините, които не просто да подпомагат, а  напълно финансово да обезпечават дейността на библиотеките, те никога няма да се превърнат в съвременни информационни центрове, осигуряващи равен достъп до информация за всички граждани.
Библиотечните специалисти изпълняват своите задължения със срамно ниско и унизително заплащане, повечето от тях с висше образование, и с магистърска степен, както и специалисти с докторска степен.
В становището се отбелязва, че средната работна заплата в регионалните библиотеки е 370-400 лева, началната - 330 лев за специалист с магистърска степен, а много от библиотечните специалисти с над 20-годишен стаж получават 340-380 лева. Средната възраст е 45-50 години.
Документът завършва с призив за подкрепа от общество и управляващите в борбата за достойно заплащане на труда и модернизиране на библиотеките.Тази страница е видяна: 1044

 Публикувано от: pamedia на събота 19 май 2012 - 14:38:26

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Надзирателите от Пазарджишкия затвор ще изпратят свои представители на протеста пред МВР и МФ
Музеите отварят врати днес за своята Нощ на музеите
Иван Йорданов внася при Орешарски няколко искания
В Деня на диалога кметовете поставиха пред депутатите неотложните си искания
Още 100 хиляди отгоре върху искания депозит за „Пазар на производителя-Огняново”
Започна обновяване на библиотеките в селата Боримечково и Щърково
Дигиталното богатство на библиотеките в региона ще бъде обединено в общ каталог
Музеят, галерията и библиотеките поискаха повече пари за култура
11 лекари по дентална медицина поставят силанти в рамките на кампания до 20 ноември
Коленни и тазобедрени стави, изцяло платени от НЗОК, поставят в панагюрската „Уни Хоспитал“Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.6958 сек., 0.6145 от тях за заявки.