pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
Имигрантите в Пазарджишка област са 45. Най-много са от Турция
pamedia , сряда 20 юни 2012 - 12:33:23 // коментари: 0


През 2011 година е нараснал броят на регистрираните в област Пазарджик граждани от страни извън ЕС. Общият им брой е 45 при 31 за 2010 година. Най-голям е броят на имигрантите от Турция, следват тези от Русия. Това беше съобщено в семинар в Пазарджик по проект "Изграждане на капацитет и утвърждаване на добри практики в Южен централен район за интеграция на граждани от трети страни".

В Пазарджик започва да се наблюдава процес, който от няколко години е ясно изразен в Кърджали – регистрират се наследници на изселници в Турция и получават български паспорт, който им отваря врати към страните от ЕС. Експертът Марияна Христова посочи за пример  случай с 90-годишен нашенец, напуснал страната през далечната 1931 г., който сега получава виза за дългосрочно пребиваване в очакване на българско гражданство. Неговите наследници по право ще получат български паспорт. Те признават, че България за тях не е място за живеене, а само врата към Европа.
jan_videnov12.jpgЧужденците у нас по-често работят нелегално – без работна виза. В Пазарджик Агенцията по заетостта не е издала нито една работна виза за 2011 година. Различно е положението в Хасково, където с работна виза се назначават висококвалифицирани работници. В национален мащаб се наблюдава увеличаване на македонското присъствие.
Бившият премиер Жан Виденов, който участва като експерт в работата на кръглата маса, разгледа проблемите на образованието на имигрантите. Той посочи за пример опита на старите страни членки на ЕС, които споделят, че успехи в образованието на емигрантите се забелязва една при децата – във второто или в третото поколение имигранти. Проблемите идват не само от езиковата бариера, но и от трудности при доказване на преминат етап на училищно и университетско образование.
В Кърджали броят на чуждите граждани е много голям и социалните, здравни и образователни структури там започват да усещат сериозен натиск от техните особени потребности, които България като членка на ЕС трябва да задоволява, посочи Жан Виденов. Общият принцип на ЕС по отношение на имигрантите от вън е да бъдат насърчени да се интегрират в съответната държава и да им се гарантира мобилност на единния вътрешен пазар. Става въпрос за легалните имигранти, особено тези с ценна квалификация, които се насърчават да останат в страната, подчерта Виденов.
В работата на кръглата маса участваха също експерти от Пазарджик – от общините в областта, от Инспектората по образование и Агенцията по заетостта, които ще споделят своя опит, а изводите от всички области в Южен Централен район ще бъдат представени на подобна среща в Пловдив. 


Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 1768Време за изпълнение: 0.3220 сек., 0.2715 от тях за заявки.