RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Археолози започнаха разкопки на светилище край Стрелча

СкумкалеВ Стрелча стартира новият археологически сезон. Научен ръководител на проучванията е доц. д- р Алексей Гоцев от Националния археологически институт, със заместник Николета Петкова, докторант в Югозападен университет „Неофит Рилски”. В екипа тази година са включени доц. Деян Вангелов- геолог и доц. Алексей Стоев- археоастроном от Стара Загора.

Обект на разкопките е местността Скумсале край Стрелча. Обектът  представлява скален комплекс от I хил. пр. н. е. и се намира на 7 километра от града. Основните цели на проучванията са определяне характера и хронологията на обекта чрез археологически разкопки.

 Скалният комплекс е съставен от откоси от естествени образувания, върху които има следи от човешка дейност. Учените предполагат, че обектът има култово значение и представлява светилище с големи размери. Първоначалните наблюдения сочат, че датира от 3- 2 в. пр.н.е. Учените ще търсят отговор на въпросите от кога точно са  следите от хора и какво е предназначението на обекта.

 Екипът от учени през 2011 година извърши проучване на трите местности - Скумсале, Кулата и Качулата край Стрелча.

Тази година Кметът на общината Иван Евстатиев осигури средства от бюджета за подпомагане на разкопките. Общината покрива нощувките, транспорта и материалите, необходими за осъществяване на дейността. Намерените артефакти ще бъдат експонирани в Историческия музей в Стрелча.

Учените предполагат, че скалните образувания са свързани с небесни явления. Например в местността Качулата обектите са подредени така, че точно на 22 юни - деня на лятното слънцестоене, през един от процепите да се вижда изгревът на слънцето.

Археологическият обект Скумсале е разположен на една права линия с Кулата и Качулата. Обектът представлява комплексен паметник с впечатляващи размери - дължина 1300 м, широчина 600 м, който се състои от многобройни, последователно разположени изолирани скални групи (масиви или скални откоси), които се издигат и доминират над околния терен. Местността има данни за човешко присъствие през четвърти век и през втори век преди Христа, което според учените показва, че е посещавана от праисторически хора в продължение на 3000 г. и на две епохи.


Тази страница е видяна: 3733

 Публикувано от: pamedia на вторник 26 юни 2012 - 12:10:29

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
С пленер започнаха проявите за празника на Стрелча
Коледните тържества в Стрелча започнаха със снощната заря
С благодарствен молебен за падналите за свободата на България започнаха тържествата в Стрелча
В столицата ще се открие изложба за археологическите разкопки на селищна могила „Юнаците“
Наш археолог става инспектор по археологическите разкопки на цял Южен Централен район
На светилището Скумкале край Стрелча се е извършвал и ритуален добив на злато
Покрив падна върху пожарникар при гасене на пламнала сушилня за гъби край Стрелча
Тракийските скални светилища край Стрелча бяха представени на международна археологическа конференция в Македония
Започнаха финалите на Държавното по бокс
Изборите за 44-то Народно събрание започнахаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.9488 сек., 0.8713 от тях за заявки.