RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
В Паталеница отново е време за Шекспир - тази година със "Зимна приказка"
 
  На 28 и 29 юли 2012 г. от 21.00 ч. училище “Константин Величков” в с. Паталеница, Пазарджишко, Детска шекспирова театрална школа “Петровден” и „Театрална къща” и приятели представят премиерно пиесата на Уилям Шекспир „ЗИМНА ПРИКАЗКА”. И тази година гост-режисьор на Шекспировата театрална школа “Петровден” е английският актьор, писател и режисьор Рекс Дойл, познат на  родната публика от участието си в култовите английски сериали „Джийвс и Устър” и „Мистър Бийн”.„Зимна приказка"  в село Паталеница. На това на пръв поглед странно заглавие в юлските жеги е заложил режисиора , който вече четвърта година поставя Шекспир в пазарджишкото село („Перикъл" през 2009 г. и „Както ви харесва" през2010г.,» Много шум за нищо» през 2011 г.). И тази година Дойл, заедно с две свои асистентки от Острова, въвлича публиката в света на средновековната драматургия. И в това няма нищо случайно - той е специалист по Шекспир и го поставя както с млади актьори, завършили   НАТФИЗ, така и с ученици от единстветата по рода си Детска Шекспирова театрална школа в с. Паталеница. Артистите играят  на магнетичната сцена в двора на селското училище, облечени във  стилизирани костюми, а публиката е разположена в кръг около изчистена от към сценографси тежки решения сцена.

„Зимна приказка" е поредната традиционна шекспирова изненада в пазарджишкото село. Основите положи покойният театрален режисьор  Христо Церовски. През 1998 г. той постави трагедията „Ромео и Жулиета", следвана от „Венецианският търговец", „Укротяване на опърничавата", „Хамлет", „Сън в лятна нощ", „Напразни усилия на любовта", „Комедия от грешки" и т.н., част от които режисирани от други театрали след смъртта му. Ежегодните представления в Паталеница се помнят с атрактивна визиа и професионална игра.

              Тази година в главната роля зрителите ще видят актьора Тодор Димитров познат на публиката   тук като постановчик на „Хамлет” и „Сън в лятна нощ”.Режисьорът Дойл и Инна Церовса умело съчетават възпитаниците на школа „Петровден” с професионални актьори от Софийска, Сливенска и  Старозагорска сцена. Рекс Дойл споделя:

              „За мен представлява голямо удоволствие да бъда в Паталеница и да работа с трупата на нашите млади актьори - този път върху „Зимна приказка” на Шекспир. Сега имаме и няколко нови лица: Стефан Борисов, Цветомир Черкезов и Тихомира Темелкова, плюс завръщането на Тодор Димитров в ролята на Леонт – това за мен е важен повод защото, именно чрез Тодор, аз станах част от тези уникални преживявания. Бяхме си обещали възможност да работим заедно, така че сега е времето.Отново към нас се присъединиха Джени Кларк и Стере Майер, да работят с актьорите върху текста, гласа и пластиката.
Имах желание да доведа и някои от моите студенти да се присъединят към проекта, за което Инна работи неуморно, за да набере средства, което, за съжаление, не се осъществи.
Подобна на „Перикъл” (пиесата която беше първата постановка на Рекс Дойл в Паталеница през 2009 година, б.п.) в много аспекти, и „Зимна приказка” като една от късните пиеси на Шекспир, е истински романс, пълен със страст, искреност и прошка.
Силни неща!”
 
 
 
СЪБИТИЕТО
              На 28 и 29 юли от 21 часа в двора на ОУ „Константин Величков”, село Паталеница, Пазарджишка област, ще се състои премиерата на
 
СПЕКТАКЪЛЪТ
              „Зимна приказка”
              От Уилям Шекспир
 
. Сценична версия и адаптация Рекс Дойл
. Режисьор: Рекс Дойл
. Сценична реч и пеене: Стере Майер и Джени Кларк
. Сценично пространство: Рекс Дойл
. Костюми: Инна Церовска
 
Участват: Тодор Димитров, Стефан Борисов, Цветан Черкезов, Станимир Стоилов, Стоян Додников, Таня Йоргова , Самуела-Ивана Церовска,Тихомира Темелкова, Боряна Пенева, Петър Митев , Анатолий Ставрев , Георги Георгиев–Áнтика, Милко Йовчев, Благой Бойчев,  Лиляна Ихтиманска.
 
Спектакълът е финансиран от Инна Церовска  «Театрална къща и приятели»
 
 
 
Детска шекспирова театрална школа на открито "Петровден"
През 1999 год. в с. Паталеница, Пазарджишка област, режисьорът Христо Церовски създава първата в България Детска Шекспирова театрална школа на открито "Петровден". Вече 14 -та година децата в нея се обучават в театрални умения и поставят Шекспирови пиеси.  Сред тях са "Ромео и Жулиета", "Венецианският търговец",  "Укротяване на опърничавата", “Хамлет”, “Сън в лятна нощ”,  „Напразни усилия на любовта”,  „Комедия от грешки”, „Макбет” и др., които през годините събират многобройна публика и постепенно привличат вниманието на медиите и критиката в Бъгария. Те отбелязват уникалния характер на постановките, които събират в едно актьори и публика. Сценичното действие се разиграва под открито небе - в училищния двор, превърнат в огромна сцена; по улиците на селото; в малката, запазена от 12 век, църква "Св. Димитър". Възкресената древна и ренесансова традиция - да се играе сред естествения декор на реалния свят - носи неповторимо преживяване и на актьори, и на зрители.
 
 


Тази страница е видяна: 1070

 Публикувано от: pamedia на четвъртък 26 юли 2012 - 16:58:01

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Тази вечер в Паталеница е премиерата на „Сън в лятна нощ“
Един загинал при катастрофа тази сутрин на пътя Ляхово-Паталеница
Детската градина в Црънча са запазва като филиал на тази в Паталеница, а в Ивайло минава на делегиран бюджет
РБ „Н. Фурнаджиев” и Читалище „Н. Вапцаров – 1895” Ви канят на среща „Зимна любов”
Гинче  Караминова: По време на управлението на ГЕРБ създадохме единствения център за социална рехабилитация и интеграция на онкоболни, който работи вече седма година
Без Коледа за Ани тази година…. Следващата също.
За новата баня тази година са предвидени 155 500 лв
Кметът за един ден тази година е от Икономиката
Тази година – театъра, догодина – Младежкия дом
Фестивалът в Костандово тази година ще е с международно участиеТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.4915 сек., 0.4073 от тях за заявки.