RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Екоорганизации сигнализират за залпово замърсяване на р. Тополница

zamarsqvane_jpolnica.jpgЕкоорганизациите  „За един по-добър живот”- Златица, Граждански комитет – Челопеч,  „Хармония” – Лесичово, Граждански комитет - Златица и Коалиция за устойчиво развитие – София, провеждайки традиционно дейност по граждански мониторинг върху водите на р. Тополница в края на с. Петрич, общ. Златица, обл. Софийска, посока с. Поибрене, установиха залпово замърсяване на водите на река Тополница, съобщиха от Коалиция за устойчиво развитие.
Констатирани са  наситено оцветяване в  зелено, кафяво – сини течности и  мръсна пяна,  тежък и неприятен мирис. Според природозащитниците  се предполага опасност за околната среда, живота и здравето на населението, за което е сигнализирано на телефон 112. Проведени са срещи с местните власти в с. Поибрене, община Панагюрище, с. Мухово, община Ихтиман, с. Калугерово, Динката, Памидово – община Лесичово, за да уведомят населението и вземат предпазни мерки.
zamarsqvane_jpolnica1.jpgГражданските организации са извършили проверка на място в близост до работешите мощности в клъстър Средногорие и предполагаемите производства, дейности и хвостохранилища на „Елаците мед”- Мирково, „Дънди Прешъс Металс”- Челопеч, „Аурубис” – Златица и  Пирдоп. По данни и предположения на екозащитниците, възможните източници на залповото замърсяване са:
„Елаците мед”, хвостохранилище „Бенковски-2”,  от което се просмукват кисели отпадни води с тежки метали в подпочвените води или при сухо време хвоста се издухва от вятъра в нивите, къщите и реката. За фирмата има установени неведнъж подобни нарушения;
„Дънди прешъс металс”, хвостохранилище  „Чавдар”, където се просмукват в безконтролно в подпочвените води  кисели води, утайки и инфилтрати, богати на арсен и тежки метали поради увеличено 3 пъти производство без оценка на въздействието върху хора и околна среда, без нито едно  пречиствателно съоръжение и установени неведнъж сходни нарушения;
  • „Аурубис”, заустването на отпадни води при Златица и Пирдоп в р. Санър дере, р. Кору дере и р. Златишка, при има увеличено производство няколко пъти, няма пречиствателно съоръжение, има констатирани залпови замърсявания от здравна и екоинспекция, фирмата има регистрирани неведнъж подобни нарушения и аварии;
  • „Дънди Прешъс Металс”, разтоварище за руден концентрат на ж.п. гара Златица, от  заустване на отпадни води директно в битовата каналицация и в р. Златишка, които пък от своя страна се заустват в р. Тополница, за което няма пречиствателно съоръжение, няма издадено разрешение от контролните органи на МОСВ и МЗ, нито пък  товарно-разтоварната база има екооценка, ДОВОС, комплексно разрешително, здравна оценка и пр.
Неправителствените организации са потърсили информация  какви действия са предприети от българските власти за сигнализираната авария и замърсяване на р. Тополница край с. Петрич, има ли установено зъмърсяване, какви са резултатите от направените изследвания, потвърдени ли са от акредитирана лаборатория, анализирани ли са от лицензирани експерти, установен ли е извършителят, предприети ли са мерки за опазване на живота и здравето на населението, за опазване на околната и градската среда, за неповтаряне на подобни залпови замърсявания и за превенция на риска за вбъдеще.
Гражданските сдружения настояват за спешно свикване на заседание на Междуведомствения съвет по околна среда и здраве към Правителството на Р България, който да се погрижи и да преустанови замърсяванията в Средногорието и по поречието на р. Тополница, да забрани увеличаване на проиводството, разширяване на дейностите и разкриване на нови мощности, докато не се  направи от независими експерти и лаборатории скрининг на населението и спешни изследвания на компоненти въздух, почви и води  с участието на местни власти и граждани при определяне на точките за монинторинг и при вземане на пробите; да се провери въздействието върху защитените зони от европейската мрежа НАТУРА, за които се усвояват евросредства, без да се извършва реално опазване на биоразнобразието, а напротив - толерира се пълното му унищожение от бурната рудодобивна и рудопреботвателна дейност. С евросредства се строят пречиствателни станции на населени места по р. Марица, за да  тече чиста реката, преминаваща от България в Р Гърция и Р Турция, а притокът на р. Марица – р. Тополница, влива в долното и течение арсен, кадмий, олово и кисели води в чудовишни концентрации, водещи до тежки заболявания на хора, домашни и диви животни, унижожаване на растителност и реколта.
За последните три години  за инвеститори в региона на Средногорието и  поречието на р. Тополница са издадени документи и сертификати от МОСВ и МЗ, които  не отговарят на фактическото състояние на влошено обществено здраве и компрометирани околна и градска среда, и за които се предполага, че представляват престъпления по служба за предоставяне на неверни данни в резултат от конфликт на интереси и корупция. Липсата на ефективен контрол върху бурно развиващата се дейност на фирми от минерално-суровинната индустрия в района на Средногорието и басейна на р. Тополница може да доведе много скоро и  до непредвидими по мащабите си бедствия и аварии, които да са и с транграничен ефект.
Тревожно е процедирането на все нови и нови инвестиционни предложения: на „Аурубис” за разширяване на производства на сярна сиселина и анодна мед и строеж на нов 140-метров комин без екооценка; на „Елаците мед” за  разширяване на хвостохранилището и директно заустване  в р. Тополница; на „Дънди Прешъс Металс” за тройно увеличаване на добива на медно-златни руди без оценка на въздействието върху хората, природата и градската среда, без каквото и да било пречиствателно съоръжение, без складове и транспорт, пригодени и разрешени за опасни товари, съдържащи арсен и тежки метали. Докато текат административните процедури, тези компании получават разрешение за „предварително изпълниние” и на практика реализират увеличение на мощностите и дейностите си без да са изпълнили законовите изисквания за безопасност и превенция на риска, за което само през 2012 г. има регистрирани десетки жалби и сигнали от граждани, граждански комитети и  организации от   Антон, Мирково, Челопеч, Чавдар, Златица, Пирдоп, Петрич, Поибрене, Мухово, Лесичово, Калугерово, Динката, Памидово, Церово – но българската администрация е глуха и сляпа за тях въпреки задълженията на България към Директивите на ЕС и конвенциите на ООН по околна среда и обществено здраве.

КОАЛИЦИЯ ЗА УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ


Тази страница е видяна: 2376

 Публикувано от: pamedia на вторник 28 август 2012 - 13:38:20

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
От Полицията сигнализират Пътното, че не са обновили хоризонталната маркировка
Граждани сигнализират общинските съветници: Разписанията на автобусите не се спазват
Заводът за хартия в Белово е глобен за замърсяване на водите на Марица
Консервна фабрика и две винарни са санкционирани за замърсяване с отпадъчни води
От Движение България на гражданите сигнализират за допуснато упражняване на вот без вписано ЕГН
Стотици пъти скачат санкциите за замърсяване на околната среда
Заради неразрешен отрицателен вот съветниците от АБВ сигнализират областния управител на Пазарджик
Няма замърсяване в района на пробития нефтопровод, уверяват от екоинспекцията в Пазарджик
Депутати от РБ сигнализират за болници в страната, отказващи прием на пациенти за спешна помощ
Окръжна прокуратура – Пазарджик се самосезира и разпореди проверка за замърсяване на реките Марица и ПишманкаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.8154 сек., 0.7512 от тях за заявки.