RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Артпространство Ровър показва изложба на Евгени Велев

РовърВ петък, 9 ноември, от 18 часа в Артпространство "Ровър" ще бъде открита изложба на Евгени Велев "Ненаситната бяла луна. Евгени Велев е от широкоспектърните творци. Освен с визуални изкуства, авторът се занимава и с теория на модерното изкуство. Той е един от радетелите на идеята, че новото време изисква една съвременна трактовка на вечните теми, вълнуващи света.


Евгени Велев е роден на 23 февруари 1963 г. в с. Долно Спанчево, Благоевградска област. Завършил е Националната художествена академия през 1989 г., специалност Живопис, и докторантура през 2009 г. в СВУБИТ. Работи в областта на визуално-пластичните изкуства, на неконвенционалните художествени форми в изкуството, на графичния дизайн и рекламно-издателската дейност. Преподавател е в СВУБИТ по Съвременна история на изкуството и Съвременно изкуство. Има публикации в областта на изкуствознанието, естетиката, културологията и наукознанието. Научните му интереси са насочени към влиянието на информационната и комуникационната среда за усъвършенстване на системата на съвременното българско изкуство и към постмодерните концепции в идентификацията, опазването, съхраняването и социализацията на съвременното художествено наследство.

Има реализирани проекти в сферата на пластичните и визуалните изкуства и в техни гранични форми в архитектурна и природна среда, инсталации, хепънинги, симпозиуми и пърформанси. Продуцирал и участвал в създаването на документален филм за живота и делото на Преподобна Стойна.

Голяма част от произведенията му се намират в различни колекции и музеи в страната и чужбина. Негови картини са притежание на колекционери от Англия, Германия, Австрия, Норвегия, САЩ, Япония, Обединените арабски емирства, Дания, Холандия, Русия, Финландия. Съорганизатор и домакин е на „Мелнишки вечери на поезията” в гр. Мелник (2002) и с. Катунци (2003), където е и куратор на съпътстващи арт прояви с нестандартни форми в природна среда. Автор е на ежегодните уъркшопове „Велев Арт” в гр. Несебър, Старинния град.

Организирал е над 20 самостоятелни изложби в Офис „Мерцедес” – Дрезден (Германия); офис „Мерцедес” – Мюнхен (Германия); галерия „София” в българското посолство в Лондон (Англия); галерия „Alba D’Arte” – Бреша (Италия); музей „Зигмунд Фройд” – Виена (Австрия); в частни галерии във Флоренция (Италия), Расал Хейм (ОАЕ), Берлин (Германия), Прага (Чехия), галерии „Хемус”, „Ракурси”, „ЛИК” и „Алтера” в гр. София, галерия „Автограф” в гр. Пловдив, галерия „Ровър” в гр. Пазарджик и др.

Основател и артистичен директор е на Полукръг за художествени експерименти и галерия „Ева”, гр. София. През 2007 г. е куратор на българския павилион на световното изложение за съвременно изкуство „Експо Арт” в гр. Монтекиари (Италия).Тази страница е видяна: 1098

 Публикувано от: pamedia на сряда 07 ноември 2012 - 14:09:15

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Изложба дървопластика „Приемственост“ в РОВЪР
Артгалерия РОВЪР представя изложба и „Кратка история на българския комикс“
Авторът на графичния знак “България – туристическа страна” - с изложба в галерия "Ровър"
Изложба показва колажи на Райко Алексиев
Етнографската експозиция показва изложба за своето създаване
Историческият музей показва изложба за Надка Караджова
Арт галерия - Боев показва изложба живопис на Михаил Лалов
Арт галерия Боев показва изложба живопис на Васил Петров
Младежкият дом показва изложба на авторски плетива, посветена на 14 февруари
Художествена галерия „Ст. Доспевски” показва изложба с творби на Ненко ТокмакчиевТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5839 сек., 0.4979 от тях за заявки.