RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Община Пазарджик обяви с колко ще увеличи данък сгради и такса смет. Ясно е кога ще е и следващото увеличение

Кметът на Община Пазарджик Тодор Попов ще внесе в Общински съвет – Пазарджик предложение за увеличаване на размера на таксата за битови отпадъци и данъка върху недвижимите имоти. На пресконференция днес той представи параметрите на планираното увеличение, като заяви, че дори и с увеличението сумата ще е недостатъчна, за да се покрият разходите по сметопочистването и недостигът се надява да бъде запълнен от събиране на стари вземания.
Около 4 милиона лева общината плаща на сметопочистващата фирма "Брокс", 860 хиляди лева струва чистенето в селата, 120 хиляди лева са необходими за сметището и други 150 хиляди лева – за чистотата в крайните квартали.

Кметът Тодор Попов заяви, че следващото увеличение със сигурност ще е при пускане на новото депо за твърди битови отпадъци и това ще стане през 2015 година. Кметът критикува държавата за това, че лиши общините от възможността да реализират публично-частни партньорства в тази дейност.
Настоящото увеличение, което ще бъде дебатирано в Общинския съвет в последните дни на годината, и при следлите параметри:

- за застроените жилищни и вилни имоти на гражданите в районите на обслужване от 2.8 на хиляда на 3.0 на хиляда върху данъчната оценка.

- за застроени  нежилищни имоти на гражданите в районите на обслужване от 2.8 на хиляда на 3.0 на хиляда върху данъчната оценка.

От тези две  промени се очаква да постъпят допълнителни средства от около 171 480 лв.

В случаите, когато за имот с нежилищен  характер на предприятие, не е подадена декларация за ползване на съдове според количеството на битовите отпадъци, ще се основата за облагане а именно, тази основа да бъде по-високата между отчетната стойност и данъчната оценка на имота, като същевременно се намали промила, както следва:

- в районите  на обслужване от 14.0 на хиляда на 13.5 на хиляда
- извън районите на обслужване от 8.5 на хиляда на 8.0 на хиляда.
В случаите, когато за имот с нежилищен  характер на предприятие е подадена декларация за ползване на съдове според количеството на битовите отпадъци, се запазва определеният към момента размер на таксата по видове съдове, като се намалява ставката за почистване на местата за обществено ползване от 4,0 на хиляда на 3.5 на хиляда върху по-високата между отчетната стойност и данъчната оценка на имота.

Тези промени се очаква да осигурят постъпления на допълнителни средства от около 917 991 лв.

Във връзка с осигуряването  на средства за изпълнението на общинския  бюджет и общинския план за развитие, за увеличаване на собствените приходи  на общината е предложена промяна на Наредбата за определяне размера на местните данъци на територията на община Пазарджик, която касае увеличаването на размера ставките на данъка върху недвижимите имоти от 1,3 на хиляда на 1.7 на хиляда върху данъчната оценка на недвижимия имот, както и увеличаване на размера на данъка при възмездно придобиване на имущество от 2,2 на сто на 3,0 на сто върху оценката на прехвърляното имущество, а при замяна - върху оценката на имуществото с по-висока стойност;


Тази страница е видяна: 1559

 Публикувано от: pamedia на вторник 18 декември 2012 - 12:48:00

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Такса смет ще бъде увеличена, още не е ясно с колко
С колко поскъпва такса смет в левове за гражданите, по зони и населени места в община Пазарджик
Без увеличение на такса смет за 2018 в Пазарджик, с поне 20% за 2019г. и драстично увеличение от 2020 година
Увеличение на такса смет с 0,7 промила за града, двойно за селата и без промяна за бизнеса предлага кметът на Пазарджик
Между 6 лв и 15 лв ще е годишното увеличение на данък сгради в Пазарджик - първа зона, и между 1,20 лв и 3 лв за къщите в селата
Новата такса смет за Община Пазарджик - на обществено обсъждане през ноември
Нови, по-високи данък сгради и данък МПС иска кметът на Пазарджик
Няма да се променя методологията за изчисляване на такса смет в Пазарджик
Започва изпращането на писма за данъците и такса смет
Увеличението за такса смет ще е само за имотите на физически лицаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5823 сек., 0.4998 от тях за заявки.