RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Атанаска Тунтова е избрана за президент на Мрежата на басейновите организации в Централна и Източна Европа

tuntova.jpgДиректорът на Басейнова дирекция Източнобеломорски район – Пловдив, към който принадлежи и Пазарджишка област,  Атанаска Тунтова беше избрана за президент на Мрежата на басейновите организации в Централна и Източна Европа ( CEENBO) за период от две години, съобщават от Пресцентъра на Дирекцията. Този избор се е състоял в рамките на ІХ-та Европейска конференция по прилагането на Европейската рамкова директива по водите, проведена в края на септември в град Порто, Португалия.
Това е признание не само за дейността на Басейнова дирекция - Пловдив, но и за България,се подчертава в прессъобщението.
По време на конференцията са обсъдени основни теми, свързани с управлението на водите – политиките за използване на възобновяеми източници, свързани с водните ресурси, съвместното управление на трансгранични водни басейни и прилагането на Рамковата директива в страни извън Европейския съюз.  Представени сапримери за добри практики и нови технологии в областта на хидроморфологията и възстановяването и защитата на водните екосистеми.
България е споделила национален опит при възстановяването на речни екосистеми и  участието си в международното сътрудничество в областта на водите. Дискутирани са и темите за предстоящия VІ Световен форум за водите през март 2012 в Марсилия.
В края на форума са били обобщени успешни модели в управлението на трансграничните повърхностни и подземни водни ресурси - непрекъснат обмен на данни и информация, организиране на съвместни инициативи на държавите и сключване на споразумения между тях, институционално укрепване, подобряване на финансовите механизми, въвличане на заинтересованите страни в управлението.
Международната мрежа на басейновите организации (INBO) е създадена през 1994 година. Нейният главен офис е в Париж. Целта на организацията е да подпомага интегрираното управление на водите на ниво речен басейн като важна стъпка за устойчиво развитие. За постигане на тази цел INBO се стреми да спомогне създаването и поддържането на дълготрайни връзки между организациите за управление на водите по света чрез обмен на информация между тях, прилагане на инструменти за воден мениджмънт, създаване и поддържане на информационни и обучителни програми, повишаване на екологичното съзнание сред населението чрез национални и международни програми. В INBO членуват 188 басейнови организации и постоянни наблюдатели от 68 страни.
Към Международната мрежа на басейновите организации активно работят създадените регионални мрежи – на басейновите организации в Африка, Средиземноморието, Азия, Латинска, Северна Америка, както и Мрежата на басейновите организации в Централна и Източна Европа ( CEENBO). Последната е създадена през 2001 година. България е пълноправен член на организацията, а тепърва с поемането на президентството в организацията, ще играе още по-важна роля за устойчивото управление на водите в района на Централна и Източна Европа и на Балканите.

Информация от  Л. Барганова, Пресцентър БД-Пловдив
Тази страница е видяна: 1159

 Публикувано от: pamedia на сряда 05 октомври 2011 - 14:37:11

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Програмата в Пазарджик за честване на 133 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България
Черен лешояд в Източна Стара планина за първи път от повече от тридесет години насам
Инж. Гергана Коручева от ПГМЕТ, Валентина Малинова от ПМГ, Лилия Чаушева от СУ „Г. Бенковски“ и инж. Атанаска Пенева от ОУ „Батаклиев“ бяха на посещение и обучение в ЦЕРН
Нормализирано е движението на влаковете от Централна гара София
Лека катастрофа затруднява движението по натоварена централна улица в Пазарджик
В нови павилиони цветарите на пазара посрещат 8 март, цялата централна част на Пазарджик е цветна
Трендафил Величков и кандидатите за общински съветници от ПП АБВ изслушаха проблемите на гражданите в централна градска част и на градския пазар
Величка Джонева е избрана за член на УС на сестринската организация
Избрана е и фирмата за строителния надзор на депото за отпадъци
Илияна Йотова е избрана в Бюрото на Европейския форум по миграция

ПГМЕТ


Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5170 сек., 0.4348 от тях за заявки.