RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Музеят в Пазарджик събра в Годишник научния труд през 2012 година на историци и краеведи

Излезе от пeчат том III на Годишник на Регионален исторически музей Пазарджик. Сборникът е посветен на 100 годишнината на музея и събира в себе си научния труд на автори не само от Пазарджик, но и от цялата страна. Директорът на РИМ-Пазарджик Борис Хаджийски разглежда проявите на институцията, както и добрите практики през юбилейната 2011 г. Специален акцент е 90-годишнината на първия директор на Пазарджишкия музей Недялка Гиздова с приложената избрана библиография на нейните изследвания.
В годишника са включени статии с разнообразна тематика: Куршум хан в Пазарджик (Пенка Николова), за първото Българско акционерно дружество за ползване енергията на морските вълни АД” Вълномотор- Зидаров” – Пазарджик 1910 г. (Иван Алексиев), „Отражението на Балканската война в народни песни от Пазарджишко” (Вася Гергинова) и „Календарни празници и обичаи. Традиционен светоглед на батачани в периода края на XIV първата половина на ХХ в.” (Мария Йорданова)
В рубриката „Събития и личности” са представени различни аспекти от живота и дейността на: Константин Величков (Иванка Кибритова), хаджи Георги Хаджитилев (Анна Илиева), проф. Стефан Консулов (Анна Кочанкова), Елисавета Консулова - Вазова (Евгения Русинова) и Любомир Владикин (Николай Поппетров).
За първи път се публикува научна статия за откритото през 1960 г. сребърно съкровище с позлата край с. Црънча, Пазарджишко (Любка Тодорова), както и статията „Връх на копие (първа третина на XVI в.) на рода Zerotina” (Валери Йотов).
Особено ценна е публикацията „Двадесет Татарпазарджишки писма до Александър Екзарх (1847-1851)” с автори Вера Бонева и Йордан Желев.
По традиция, и в том III са публикувани текстове на бивши музейни работници: Димитър Жлегов („Занати и занаятчийски сдружения в гр. Пазарджик XV-XIX в.”) и Александър Арнаудов („Кантарджийският занаят в Пазарджик”).
В годишника е поместена и рецензия на Йорданка Гешева за книгата на Румяна Кацарова „Димитър Тончев. Общественик, политик, партиен лидер”.
Цялото съдържание на сборника е достъпно в уебсайта на Регионален исторически музей-Пазарджик. 


Тази страница е видяна: 881

 Публикувано от: pamedia на понеделник 28 януари 2013 - 14:45:45

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Музеят в Пазарджик издаде Годишник и сборник с докладите от Втората научна конференция по повод годишнини от 9 септември и 10 ноември
„Асарел-Медет” публично представи изпълнението на програмите си за устойчиво развитие през 2012 година
НАП Пазарджик събра 4 млн. лв. повече в сравнение със същия период на миналата година
По-ниски раждаемост и смъртност в област Пазарджик през 2012 г.
Пазарджик е сред петте области с най-много новорегистрирани ХИВ-позитивни през 2012 г.
Земляческа среща събра стрелчани за поредна година в София
За пета поредна година „Гордея се с труда на моите родители“ събра деца в „Асарел-Медет“ АД
За четвърта поредна година „Гордея се с труда на моите родители“ събра деца в „Асарел-Медет“
„Асарел-Медет” и д-р инж. Лъчезар Цоцорков са отличени със званието „Общински дарител” за 2012 година
Директорът на ОИТ информира Областния съвет по условия на труд за дейността през 2011г.Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.3188 сек., 0.2650 от тях за заявки.