RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
По повод 55 годишнината от организирания художествен живот

   За  поредна година на  18 октомври 2011 година ще се открие традиционна годишна  изложба на Представителството на Съюза на българските художници в град Пазарджик по повод патронния й празник Св. апостол и евангелист  Лука. Тази година тя съвпада с 50 годишнината от правното й узаконяване със статут на ГРУПА НА СБХ. 
 Датата  е заявена от предишното ръководство на Представителството на СБХ с председател Елеонора Хаджиниколова  и е заложено в плана на галерия „Георги Машев” още в началото на тази календарна година. По повод  годишнината  има отправено писмо до Изпълнителното бюро на СБХ с изх. № 11/ 28.01.2011г. за финансово обезпечаване за издаване на каталог.

    В хронологичен ред ПРЕДСТАВИТЕЛСТВОТО на СБХ Пазарджик е продължител на ГРУПАТА НА СБХ Пазарджик и се състои само от членове на Съюза на българските художници, които са 26. Това са: Александра Кисовска, Бранимир Манушев, Васил Петров, Георги Веселинов, Димитър Копривщенов, Димитър Маламски, Добрин Гочев, Евгения Панчова, Елена Лютакова, Елеонора Хаджиниколова, Здравко Здравков, Иван Караджов, Иван Тодев, Илия Тончев, Константин Анастасов, Костадин Маджаров, Люлин Търкаланов, Манол Панчовски, Маргарита Иванова, Марин Маринов, Методи Пешунов, Нейчо Дойчев, Петър Бажлеков, Спас Киричев, проф. Стефан Лютакови  Стоимен Стоименов, колеги доказали своя професионализъм на национално  ниво. Именно интересите на тези колеги е длъжно да  защитава и отстоява ръководството.

    Съюзът  на българските художници (СБХ) е образуван през 1932 година при обединяването на няколко дружества и е единственото професионално сдружение на художници в България.

    Във вестник „Юбилейна палитра”, издаден през 2006 година Ненка Евлогиева пише: „Учредяването на групата на художниците в Пазарджик става на 21 януари 1956 година на събрание в отдел „Просвета и култура” на градския народен съвет. На събранието присъстват представители на Съюза на българските художници Веселин Стайков и Иван Гецов…………. Важен факт в биографията на групата е правното й узаконяване, с което й се предоставя статут на ГРУПА НА СБХ. Събитието се предхожда от вътрешен преглед, редуцирал състава й до 17 човека и извършен от специална комисия на СБХ през 1961 г., в чийто състав са били Асен Василев и Васка Емануилова.”

    Тази  ГРУПА НА СБХ от 9 март 1989 година се преименува в СБХ - Дружество Пазарджик с председател Методи Пешунов, по късно се сменя наименованието – ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО на СБХ – Пазарджик с председател Нейчо Дойчев.

    „Организираният художествен живот на нашият Съюз извън София до голяма степен зависи и от дейността на структурите ни по места – така наречените Представителства на СБХ в различни градове на страната. Те имат свои ръководства, развиват своя дейност според приетия правилник, …” из доклад на Ивайло Мирчев на 16 редовно общо събрание на Съюза на българските художници на 14 април 2011 г.

    Сдружение „ДРУЖЕСТВО НА ПАЗАРДЖИШКИТЕ ХУДОЖНИЦИ“ е регистрирано  с решение No 3487 от 04.07.1991 г. на ОС-гр. Пазарджик и няма нищо общо със Съюза на българските художници и с неговата история.

    ПОЛИТИКАТА  НА ПРЕДСТАВИТЕЛСТВОТО НА СБХ Е ДЕЛО НА ЧЛЕНОВЕТЕ НА СЪЮЗА, А НЕ НА ХОРА ИЗВЪН НЕГО.
 

    Маргарита Иванова

      председател  Представителство  на СБХ Пазарджик


ПАмедия публикува право на отговор на г-жа Маргарита Иванова във връзка с публикация с автор Славчо Славчев


Тази страница е видяна: 610

 Публикувано от: pamedia на четвъртък 13 октомври 2011 - 15:45:43

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Маргарита Иванова - По повод 55 годишнината от организирания художествен живот
Проф. Галина Лардева за Националната графична изложба „Георги Герасимов“: Ново явление в българския художествен живот
Тържество в Пазарджик по повод 240-годишнината на Ставропол
ВМРО-БНД организира факелно шествие по повод годишнината от Нойския договор
Музеят вади непоказвани оригинали от архива по повод годишнината от Освобождението
Областният съвет на запасняците организира честване по повод 100 годишнината от Балканската война
Кметът на Стрелча раздаде награди на ученици по повод 70-годишнината на гимназията в Стрелча
Чудотворна икона на Света Богородица, свети кръст и ценни хоругви са в музея по повод 180-годишнината на храма „Света Богородица“
Слабо присъствие на граждани на организирания от три партии протест в Пазарджик
Янаки Стоилов: Масовото участие на хората по убеждения в изборите, ще намали дела на организирания вот

ПГМЕТ


Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.4899 сек., 0.4062 от тях за заявки.