RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Асоциацията на европейските журналисти - България е против премахването на забраната за сътрудници на ДС в управлението СЕМ, БНТ и БНР
Асоциацията на европейските журналисти - България /АЕЖ/ призовава  Конституционния съд да защити в  пълнота извоюваните с дългогодишни усилия крехки успехи за гарантиране свобода на словото и да запази чл. 26, т.3 и чл. 59, ак. 2, т.3 от Закона за радиото и телевизията. АЕЖ очаква, че конституционните съдии ще оставят без уважение искането на вече бившите депутати от БСП и ДПС да премахне забраната сътрудници на бившия репресивен апарат на Държавна сигурност от тоталитарно време да участват отново в управлението на медийния регулатор СЕМ, както и на обществените радио и телевизия.


АЕЖ не приема мотивите на 57-те бивши народни представители, че изискванията на чл. 26, т.3 и чл. 59, ак. 2, т.3 от Закона за радиото и телевизията са дискриминативни и в противоречие с правните норми. Обществените медии и регулаторът към тях са по определение институциите, на които е вменено в най-голяма степен да се придържат и да следят за обективността,  точността и безпристрастността на информацията, за нейната честност.  Участието или съучастието в тайните и/или репресивни служби на бившия  тоталитарен режим е в тотално противоречие с тази публична мисия, представлявайки неуспоримо свидетелство за целенасочена манипулация и добиване и използване на информация по недопустими от правна и от морална гледна точка начини.

В този смисъл АЕЖ настоява разпоредбите на чл. 26, т.3 и чл. 59, ак. 2, т.3 от Закона за радиото и телевизията да останат и бъдат запазени като законово изискване, което не цели да дискриминира, осъжда или въздава възмездие над бившите щатни или нещатни сътрудници на Държавна сигурност. Напротив – то се прилага, за да осигурява конституционно гарантираната свобода на словото като една от основите както на гражданските свободи, така и  на демократичното общество и правовата държава.

С това Асоциацията се присъединява към петицията на български  граждани за запазването на чл. 26, т.3 и чл. 59, ак. 2, т.3 от Закона за радиото и телевизията.

 

За  АЕЖ-България

Асоциацията на европейските журналисти в България е член на международната Асоциация  на европейските журналисти ( www.aej.org), обединяваща  журналисти от 30 европейски държави. АЕЖ  е независима международна асоциация, която събира журналисти от цяла Европа чрез членството им в националните секции. Тя подкрепя критичната журналистика в процеса на европейската интеграция и свободата на информация и на медиите. АЕЖ предлага на журналистите възможността да бъдат част от професионална и социална  мрежа. Асоциацията е независим наблюдател в комисията по медиите към Съвета на Европа.


Тази страница е видяна: 707

 Публикувано от: pamedia на вторник 23 април 2013 - 17:49:09

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
В открито писмо Асоциацията на европейските журналисти се обяви срещу изнасянето на подробности от залата по случая с Иван Евстатиев и непълнолетното момиче от Стрелча
Двама общински съветници гласуваха против забраната на бурките - ето кои са
С координаторите си за Южна България Асоциацията на индустриалния капитал обсъди приоритетите си за 2019 г.
BILLA България е „Национален победител“ на Европейските бизнес награди
Най-много сътрудници на ДС са в листите на БСП
Полицията започна набиране на сътрудници охрана
В понеделник пазачите сътрудници по опазване на обществения ред излизат в 25 села на региона
Приеха Община Панагюрище във ВиК асоциацията
Отменят забраната за бурките в Наредбата на Пазарджик
Вик Асоциацията се разширява - след Панагюрище се присъедини и Стрелча

ПГМЕТ


Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5110 сек., 0.4381 от тях за заявки.