pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
На Велики четвъртък
pamedia , четвъртък 02 май 2013 - 11:03:41 // коментари: 0


Днес е Велики четвъртък - денят, в който се е състояла Тайната вечеря и Исус Христос е предаден от Юда.

На днешния ден в православните църкви кръстът се изнася от олтара като символ на пътя на Божия син към Голгота. Във всички епархии на Българската православна църква се служи св. Василиева литургия, а по време на маслосвета всеки мирянин може да бъде помазан с елей за здраве. Тази вечер в 19 ч. Негово светейшество българският патриарх и софийски митрополит Неофит ще оглави празничното богослужение в храма "Св. Александър Невски" в столицата.

По традиция на Велики четвъртък се върши по-голяма част от подготовката за Великден - боядисват се яйцата и се замесва тестото за великденскияте козунаците. Това може да стане и на Велика събота.


Задължително е първото яйце да се боядиса в червено. То се заделя от другите и се до следващия Великден, за да носи щастие на дома и обитателите му. С него най-възрастният "рисува" кръст на челото на по-младите и нарича за здраве. Миналогодишното яйце се чупи или се разклаща и ако е цяло, значи че годината ще бъде пълна. Традицията повелява то да се изхвърли в река или да се зарови дълбоко в земята.

Тестото за великденския хляб също трябва да е готово днес. То е различно от това за козунака, а хлябът носи различни наименования в различните краища на България - великденски кравай, богова пита, кошара, харман, квасник, яйченик, плетеница или кукла. Обикновено в него се правят дупки за боядисаните яйца. По малки такива питки се правят за раздаване на гости и близки.

Козунакът пък е със сладко тесто и се окрасява богато. Това е обреден хляб, който символизира тялото на Исус Христос, така както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му.
Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 633Време за изпълнение: 0.5216 сек., 0.4480 от тях за заявки.