RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
"Хигия" и "ДКЦ 1" ще провеждат в Пазарджик скринингови прегледи за онкозаболявания

higia_sgr2.jpgПазарджик ще се включи в проекта на Министерство на здравеопазването  „Спри и се прегледай” за скринингови прегледи за онкологични  заболявания. В Националния  скринингов регистър със система за известяване са се регистрирали и лечебни заведения от Пазарджишка област, отговарящи на медицинските стандарти за осъществяване на скрининговите прегледи на три вида рак: на маточната шийка, на млечна жлеза и на дебелото черво и ректума. В процес на регистрация са  „ДКЦ І - Пазарджик ЕООД”, „Хигия ДКЦ  ООД” и МБАЛ „С. Николов ЕООД” гр. Панагюрище. Очаква се в скоро време профилите им да бъдат активирани и да стартират скрининговите прегледи, за което РЗИ ще уведоми своевременно.


Лицата, избрани на случаен принцип от системата, ще се уведомяват чрез индивидуални покани със специален код за явяване на преглед. Всеки, който е получил покана и се е явил на преглед ще има досие в регистъра. Прегледите са напълно безплатни, финансирането се поема от проекта, обясниха от здравната инспекция.

В Пазарджишка за първа селекция е определо да бъдат извършени 4000 прегледа за рак  на маточната шийка - на жени на възраст 25-60 г.; 600 прегледа за рак на млечна жлеза - за жени на възраст 50-69 г. и 1050 прегледа на мъже и жени над 50-годишна възраст за колоректален рак.
Жителите  на областта, които са получили покани, могат да се прегледат в лечебни  заведения в други области, които  вече имат активен профил в скрининговия регистър  - www.nsr.mh.government.bg.

Със скрининговото изследване се цели ранното диагностициране на предракови и ракови изменения  и навременното им лечение.


Тази страница е видяна: 1608

 Публикувано от: pamedia на вторник 18 юни 2013 - 15:16:25

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Не са регистрирани случаи на кучешка тения при скринингови ехографски прегледи на ученици от специалисти на РЗИ-Пазарджик
Скринингови ехографски изследвания за заболяване от кучешка тения се провеждат в община Белово
Празнична програма, профилактични прегледи и здравна презентация на 8-та годишнина на ЦСРИ на лица с онкозаболявания в Пазарджик
Започна втората селекция за скринигови прегледи в Пазарджишка област за три вида онкозаболявания
В Тубдиспансера ще се провеждат безплатни прегледи за туберкулоза. 13 нови заболели са регистрирани от началото на годината
Ден на отворени врати и безплатни прегледи за бременни в Акушеро-гинекологично отделение и Неонатология в МБАЛ „Хигия“
Безплатни ехографски прегледи за рак на гърдата в Пазарджик
В Пазарджик синдикалисти и работодатели съвместно провеждат кампания "Бъди инфо" сред работници на местни фирми
Безплатни прегледи за туберкулоза и в Пазарджик през тази седмица
В 10 от 12-те общини от областта се провеждат избори

ПГМЕТ


Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5545 сек., 0.4740 от тях за заявки.