RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Областният поиска от кметовете общините регулярно да се разплащат с бизнеса

Иван ЙордановОбластният управител на Пазарджик Иван Йорданов проведе първа работна среща с кметовете на общини от областта. На нея бяха представени основните приоритети в работата на правителството и конкретните мерки,  които трябва да бъдат реализирани съвместно с общинските администрации за подобряване на бизнес климата и рационализиране на административните услуги, съобщиха от Областната администрация.

На срещата са присъствали и двамата зам. областни управители Диана Варникова и Юмер Хамза.

Иван Йорданов е представил предстоящите промени  в Закона за обществените поръчки, които  трябва да улеснят достъпа на малките  и средните фирми до процедурите  по ЗОП и да осигурят обективност  при провеждането на търговете. "Изключително важно е разплащането към фирмите от страна на общините да е ритмичнно, да бъдат максимално съкратени лицензионните режими спрямо юридическите лица, които имат бизнес на територията на съответната община", е заявил Иван Йорданов, като е допълнил, че в тази посока правителството започва цялостна промяна в начина на предоставяне на услуги от администрацията. Ще бъде създаден базисен модел на комплексно административно обслужване. С въвеждането на модела се очаква да спре изискването към гражданите и бизнеса да предоставят информация, която вече е налична в администрациите.

Кметовете на общини поискаха да бъде окончателно решен  от правителството въпросът със статута  на т. нар. курорти на територията  на област Пазарджик. Предложението  е да се прехвърли безвъзмездно земята от държавен горски фонд в полза  на общините по реда на Закона за държавната собственост. Така общините ще могат да участват в проекти и програми за развитие и доизгражане на инфраструктурата.

Кметовете настояват и за ремонт на основни републикански пътища : Пазарджик-Стрелча-Копривщица, Пещера-Батак, Панагюрище-Белица-Вакарел-София. Поставен е бил въпросът да продължи доизграждането на язовир”Луда Яна”, който е от стратегическо значение за водоснабдяването на населените места в  областта, както и проблема с изграждането на Регионално депо за твърди битови отпадъци, което ще обслужва 9 общини в областта.  Кметовете поискаха с промяна в Закона за обществените поръчки всички фирми, които обжалват  процедури за избор на изпълнители по проекти, да внасят гаранции, за да се преустанови тази порочна практика на обжалване, спъваща стартирането и реализацията на проектните предложения.

Областният  управител Иван Йорданов е поискал от кметовете на общини отново да разпространят обявлението на Областна дирекция "Земеделие" относно крайния срок, в който трябва да бъде подадена декларация по образец в съответната Общинска служба по земеделие за начина на трайно ползване на земята - 31 юли 2013г. По данни на Областна дирекция „Земеделие” обработваемата земеделска земя в област Пазарджик е около 1 497 449 дка. "Трябва да обхванем всички собственици и ползватели на земеделски земи, тъй като недекларираните имоти ще се разпределят служебно след този срок, съгласно Закона за собствеността и ползването на земеделските земи" е посочилказа областният управител.

Исканията и  проблемите на кметовете на общини ще бъдат отнесени приоритетно от областния управител до съответните министерства и институции по компетентност. Работните срещи между областния управител и кметовете на общини ще се провеждат всеки месец по предварително уговорени актуални теми и въпроси. Предвижда се следващата работна среща да се проведе в края на месец септември в община Стрелча.


Тази страница е видяна: 1055

 Публикувано от: pamedia на петък 19 юли 2013 - 17:56:08

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Областният организира работна среща за депото с участието на екоминистъра и кметовете на общините
Държавата и общините ще бавят плащанията към бизнеса до 30 дни
Сдружението на общините поиска неотложни реформи да залегнат в предизборните платформи на партиите
Областният свиква кметовете за разпределението на парите от програмата за регионите
Областният към кметовете: Давайте сигнали за некачествено почистване на речните корита
Областният шеф на Полицията призовава кметовете на общини да изградят системи за видеонаблюдение
Земеделски производители се обявиха срещу еднодневните трудови договори, областният управител поиска от тях да предложат работещо решение
Престижните "Зелени Оскари" за бизнеса и общините очакват новите си притежатели
Областният управител ще изготви пътна карта за присъединяването на общините към Асоциацията по ВиК
Областният управител Трендафил Величков се солидализира с исканията на бизнеса и подкрепи идеята за пътна карта за реформи в енергетикатаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.6566 сек., 0.5728 от тях за заявки.