RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Областният организира работна среща за депото с участието на екоминистъра и кметовете на общините

Сметището край ПазарджикВъпросът с изграждането на регионално депо за управление на отпадъците ще бъде дискутиран на работна среща с министъра на околната среда и водите и кметовете на общини от областта на 20 септември.Това стана ясно на вчерашния приемен ден на областния управител Иван Йорданов.  Той е и организатор на срещата.

В края на миналата година се виждаше развръзката на сагата с пазарджишкото сметище. В началото на ноември 2012 година кметът на Пазарджик Тодор Попов обяви, че до Нова година  Министерството на околната среда и водите ще отправи покана до Община Пазарджик за подписване на договора за изграждане на новото регионално депо за твърди битови отпадъци, а веднага след това наведнъж ще бъдат обявени всички поръчки – за проектиране, изпълнение и строителен надзор. Проектирането трябваше да приключи до края на 2013 год., а цялостното изграждане - до края на 2015 година.

В началото на май тази година, обаче с официално писмо МОСВ уведоми регионите, предвидени за изграждане на регионални системи за управление на отпадъците, включително и община Пазарджик, че финансовият ресурс по приоритетна ос 2 на Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.” /ОПОС/, е изчерпан.
Но от Управляващия орган потвърдили готовността си да съдействат за подготовката, финансирането и изпълнението на проектите. За регион Пазарджик се предвиждало финасиране от Предприятието по управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/ за изграждане на клетка за депониране, прилежащата към нея инфраструктура и пречиствателно съоръжение.

За предвидените  съоръжения за третиране на отпадъците ще се чака новият програмен период на ОП ”Околна среда 2014-2020”.

А т.нар. "Вечен огън" край с. Главиница продължава да обгазява жителите на селата Алеко Константиново и Капитан Димитриево.

Вчера и собствениците на имоти в близост до действащото сметище на община Брацигово се жалваха на областния управител от честите пожари и замърсяването. Иван Йорданов им разясни, че закриването на сега действащите общински сметища ще стане факт след изграждането на регионално депо за управление на отпадъците.

Тази страница е видяна: 1013

 Публикувано от: pamedia на сряда 04 септември 2013 - 18:25:55

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Среща на общинските кметове в Стрелча с участието на екоминистъра организира областният
Областният организира работна среща по проблеми, свързани с промяна собствеността на летовище „Св. Константин“
Местни сини на работна среща с участието на Джеймс Уорлик
Областният поиска от кметовете общините регулярно да се разплащат с бизнеса
Гинче Караминова организира работна среща по проблемите на охраната в училищата и детските градини
Областният информационен център организира допълнителна информационна среща
Областният управител ще организира среща на местния бизнес с представители на Българо-руската търговско-промишлена палата
В Пазарджик ще се проведе работна среща по проблемите на трафика на хора
Лидерът на СДС провежда работна среща с Реформаторския блок в Пазарджик
В Пазарджик се провежда работна среща за нови възможности за младежка заетостТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5787 сек., 0.4950 от тях за заявки.