RSS емисии

    


 
 Мобилна версия
banner19_2.jpg
Бойка Маринска

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
gerb_pa_media_350x75.jpg
В добро състояние са 52 вековни дървета в област Пазарджик, констатираха екоесперти

Вековни дървета, област ПазарджикЕкспертите от направление “Биологично разнообразие, защитени територии и зони” в РИОСВ направиха проверка на състоянието на 52 вековни и забележителни дървета, намиращи се на територията на област Пазарджик.


От началото на  годината са извършени 7 такива проверки за установяване състоянието на вековни дървета в землищата на Пазарджик, Батак и с. Юндола.

Последната, на 13 септември, в местността  „Филибелийска поляна”, землище на с. Юндола е на вековен смърч, известен с името „Седемте братя”. Дървото е на възраст 110 г. и височина – 35 м. Диаметърът на ствола му е 2,08 м, общата обиколка – 6,54 м, а диаметърът на отделните дървета – 22,28,42,48,52,56,68.

Вековните дървета  се намират в добро физиологично състояние, без наранявания и заболявания е констатацията на експертите от извършените проверки, констатираха екоекспертите.

Отделни вековни или забележителни  дървета във или извън населените  места се обявяват за защитени, съгласувано с физическото или  юридическото лице – собственик на имота, в който се намира дървото. От обявените за защитени със заповед на министъра на околната среда и водите и регистрирани в РИОСВ-Пазарджик 52  дървета, само едно расте в частен двор  в Пазарджик. То е от вида ливански кедър.

Регистърът на инспекцията съдържа  информация за местонахождението  на защитените дървета и характеристиките  им - вид, възраст, височина, за тяхното състояние и необходимите поддържащи мерки за опазването им. Най-многобройни на територията на областта са вековните букове, смърчове, секвои, бяла мура, цер, зимен и летен дъб. Има и от видовете: черна топола, бял и черен бор, ела, смърч и ливански кедър. Обявявани са през 1950г., 1981г., 1982г., 1984г., 1987г., 1989г. и 1993 г. с местоположение: Панагюрище, Брацигово, Ракитово, Голямо Белово, Медени поляни, Церово, Батак и Пазарджик.

   В  местността  “Печенешки скали”  край Велинград се намира най-  високото и най-старо дърво  в областта – 34 метров бук  на 450 години.

    Най-голям брой вековни дървета от видовете бук, бял, чер бор и смърч има на територията на общините  Белово,  Велинград и Стрелча.

    През  последните 5 години не е констатирана  бракониерска сеч или увреждане на защитени дървета на територията, контролирана от РИОСВ - Пазарджик.

    За  такива нарушения Законът за биологичното разнообразие предвижда санкции от 100 до 5 000 лева за физически лица и от 500 до 10 000 лева. за юридическите.

  музей. Албумът с моливни рисунки на Станислав Доспевски съдържа 134 листа, от тях 98 страници с рисунки и е част от основния фонд на ХГ „Станислав Доспевски”, раздел „Графика и рисунка”. Рисунките са направени в периода на обучението на Станислав Доспевски в Русия (1851-56г.).
Откриването ще се състои на 19 септември 2013г. от 18.00 ч. в къща-музей „Станислав Доспевски”.
Тази страница е видяна: 798

 Публикувано от: pamedia на четвъртък 19 септември 2013 - 13:38:40

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Плувните басейни в Пазарджишка област са в добро състояние
В Пазарджишка област водоемите са в добро техническо състояние
Речните корита са затлачени от растителност, защитната стена на Марица не е в добро техническо състояние
В цялата област пожарникари са разчиствали паднали клони и дървета
В 247 предприятия за два месеца трудовите инспектори констатираха 1324 нарушения
ОКОНЧАТЕЛНИТЕ РЕЗУЛТАТИ В ОБЛАСТ ПАЗАРДЖИК - 62% от област Пазарджик избраха Румен Радев и Илияна Йотова
НАП е образувала проверка на имущественото състояние на кмета на Пазарджик
Текущото състояние на стратегически важни за Пазарджик проекти
Неправоспособни водачи и движение с чужди регистрационни табели констатираха полицаите при проверки в региона
На този етап само във Велинградско уранът е над нормата, констатираха на работна среща при областния управителТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.4867 сек., 0.4258 от тях за заявки.