RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
В Пазарджик отпада такса "Битови отпадъци" за имоти, които не се използват

За имоти, които не се използват през цялата година, да не се плаща такса "Битови отпадъци". Това е предложението на кмета Тодор Попов с внесения проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Пазарджик.
В мотивите си Попов посочва, че през текущата година в Община Пазарджик са направени множество запитвания от юридически и физически лица и подадени молби/декларации за освобождаване от такса битови отпадъци, за имоти които не се използват през цялата година.
В проекта е разписан  редът, по който лицата, неползващи услугата сметосъбиране и сметоизвозване за целогодишно неползвани имоти, се освобождават от заплащане на таксата.
На първо място, имотът не трябва да е основно жилище по смисъла на ЗМДТ.Освобождаването е само от такса битови отпадъци, но не и от такса за обезвреждане на битовите отпадъци в депа и други съоръжения и такса за почистване на местата за обществено ползване, които ще продължават да се начисляват.
Като доказателство за неползване на имота се приемат  документи, които удостоверяват последните отчетени показатели на водоподаването и електрозахранването на имота.
Декларациите по образец за освобождаване от таксата се подават до края на  предходната година от собственика или ползвателя  на имота.Необходимо е всички собственици да са подписали декларацията.
Задължените лица се съгласяват да им бъдат правени проверки през съответната година. Ако започнат да ползват имота, са длъжни да уведомят в 7-дневен срок.
При констатирано ползване на имота таксата се събира в пълен годишен размер, заедно с лихвите, съобразно неспазените срокове за внасяне и глоба в двукратен размер на дължимата такса, но не по-малко от 200 лв. за физически лица и имуществена санкция от 2000 лв. за юридически лица и еднолични търговци.
Измененията ще влязат в сила  7 дни след публикуването им в местен ежедневник, което означава,  че облекчението, на практика, ще се отнася за 2015 г. 


Тази страница е видяна: 2529

 Публикувано от: pamedia на петък 29 ноември 2013 - 18:20:36

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Мнозинството не прие предложението да не се събира такса от имоти, които не се използват
Община Пазарджик ще освободи читалищата и "ВиК в ликвидация" от такса битови отпадъци
Две са лицензираните площадки за строителни отпадъци, които могат да използват фирми и граждани от Пазарджик - в с. Главиница и Пловдив
За неизползвани имоти да не се дължи такса за отпадъци, предлага общински съветник от ГЕРБ
Над 200 физически лица и десетки фирми са подали заявления за освобождаване от такса отпадъци за неползвани имоти, преди да е приета наредбата
В понеделник ще бъде сключен договорът за депото за твърди битови отпадъци в Пазарджик
Полицията издирва кой е изхвърлил чували с битови отпадъци в коритото на Тополница
Върнатото решение за план-сметката за твърдите битови отпадъци беше прегласувано
Средно с 20 лв на жилище ще поскъпне таксата за битови отпадъци. Увеличението е неизбежно, 5 млн лв. не достигат за дейността
Строителни отпадъци ще се изхвърлят и на новото депо, но след като се покрие дъното с битовиТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.6042 сек., 0.5230 от тях за заявки.