pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
Георги Герасимов – 109 години от рождението на художника, завещал всичко свое на Пазарджик
pamedia , сряда 05 февруари 2014 - 12:04:16 // коментари: 0


Георги ГерасимовДнес се навършват 109 години от рождението на видния български художник Георги Герасимов. Той е роден на 5 февруари 1905 г. в гр. Пазарджик. Завършва гимназия в родния си град, след което от 1926 до 1931г. изучава живопис при проф. Никола Маринов и графика при проф. Васил Захариев в Държавната художествена академия.

Специализира графика в академията за приложно изкуство в Прага при проф.Шимон и Швабински. Дипломира се с отличен успех през 1938 г. Работи като преподавател, чертожник и художник в София и Пазарджик. Първата си самостоятелна изложба организира в гр. Пазарджик през 1966 г. Носител е на орден "Кирил и Методий" и е почетен гражданин на Пазарджик. Починал е на 15 април 1977 г. в гр. Пазарджик.
Малко преди смъртта си Герасимов завещава на родния си град цялото си имущество: къща и ателие с лични вещи и пособия за рисуване, малък магазин в Пазарджик, гарсониера в София, голяма библиотека, богат архив и повече от 7 000 художествени творби. Жилището му в София по волята му се отдава на студенти, следващи НХА. В дома и ателието му в Пазарджик е открита музейна експозиция.
Художествена галерия „Станислав Доспевски“ посвещава днешния ден във фейсбук страницата си на Георги Герасимов. Там можете да разгледате някои от известните му творби, собственост на галерията. 


Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 1070Време за изпълнение: 0.5025 сек., 0.4274 от тях за заявки.