pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
Къде да положим стръкче цвете, в памет на Апостола?
pamedia , сряда 19 февруари 2014 - 00:16:24 // коментари: 0


Левски - Данчов    Дяконът Васил Левски посещава Пазарджик пет или шест пъти, през което време отсяда на различни места, обикновено в домовете или хановете на комитетските членове. При своето първо идване в града Апостолът се среща и с братята Георги  и Стефан Консулови, които по израза на Стоян Заимов са “солта на пазарджишката интелигенция”. Срещата се осъществява в техния магазин, в търговската част на града. Една от най-често посещаваните квартири от Васил Левски в Пазарджик е ханът на Червен Стоян (Стоян Ангелов). В този хан са отсядали и повечето комитетски дейци, съратници на Апостола. Близко приятелство, вероятно още от пребиваването си в Румъния, свързва Левски с големия брат от рода Ръжанкови Никола.
Освен в хана Левски отсяда и в дома на Никола Ръжанков в кв. “Вароша”, в близост до читалище “Виделина”. В този дом Апостолът прекарва и последните си дни в нашия град, преди да го напусне на 1 декември 1872 г. С дейността на В.Левски в Пазарджик са свързани и домът на х. Рашко х. Илиев в кв. “Чиксалън”, на ул. ген. Скобелев” № 31, и на секретаря на местния революционен комитет  Михо Стефанов, намираща се на ул. “Цанко Дюстабанов” №1. В хана на Михо Стефанов, чести гости са и комитетски дейци и апостоли за освобождението на България. През 1872 г. В. Левски придружен от Никола Ръжанков предприема обиколка на селищата на юг от Пазарджик. По спомените на Михо Стефанов те отсядат в с. Братаница, където се срещат с Атанасаки Хаджииванов и свещ. Партений Гешов. От тук те заминават за манастира “Св. Св. Петър и Павел”, край с. Баткун, където нощуват. На фасадната стена на постройката на манастира през 1958 г.е поставена паметна плоча.
В хана и къщата на Михо Стефанов, Васил Левски прекарва последните си дни в нашия град, преди да го напусне на 1.ХІІ.1872г. Придружен от Никола Ръжанков той се отправя към революционната столица Ловеч, а оттам и към с. Къкрина, където е заловен.
 
Паметници и паметни знаци,
посветени на Апостола и негови съмишленици в Пазарджишка област

Община Пазарджик
1. Скулпторна фигура на Васил Левски, в цял ръст на площад “В. Левски”в Пазарджик
2. Барелеф на Апостола с паметна плоча на ул. Батак №2 в Пазарджик на мястото на Ръжанковия хан, където са отсядали В.Левски и Г. Бенковски.
3. Барелеф на В.Левски на фасадната стена на Основно училище “В.Левски“ в Пазарджик.
4. Паметна плоча на бул. “България”№87 в Пазарджик, до моста на р. Марица, на мястото на разрушения хан на секретаря на местния комитет Михо Стефано. При последното си пребиваване в града, в края на м.ноември 1872 г. Васил Левски отсяда в хана.
5. Паметна плоча на дома на хаджи Рашко Хаджилиев, на ул. “Ген. Скобелев” №31, в близост до старата автогара. В него през октомври 1871г., Васил Левски провежда събрание с местни революционни дейци за обсъждане на “Нареда“-та.
6. Паметна плоча на ул. “Ст. Караджа” №3, в близост до църквата “Св. Петка“, на фасадната стена на читалище “Н. Вапцаров” на мястото на хана на Червен Стоян (Стоян Ангелов), където Левски е отсядал.
7. Паметна плоча на ул. “Цанко Дюстабанов” №1, в близост до църквата “Св. Богородица”, където е домът на Михо Стефанов, в който е основан революционния комитет. Това е единствената запазена в автентичния си вид сграда.
8. Паметна плоча на Георги Консулов и Стефан Консулов на ул. “Граф Игнатиев”, на мястото на родния им дом.
9. Паметна плоча на фасадната стена на манастира “Св. Св. Петър и Павел” - Баткун, в който е отсядал Апостола.
10. Паметна плоча на В.Левски в с.Огняново, на оградната стена на къщата на Ангел Ангелов, където е основан революционен комитет.

Община Велинград
   
1.Бюст на В. Левски във Велинград, във фоайето срещу централния вход на гимназия “В.Левски”.

Община Панагюрище

1.Паметна плоча на В.Левски, в с. Баня, на оградата на къщата на Стефан Каролеев, където Апостолът е основал революционен комитет.
2. Паметна плоча на В.Левски, с. Попинци на фасадната стена на къщата на Гено Даскалов, където е основан първия революционен комитет от Апостола.
3.Паметна плоча на В.Левски в Панагюрище на оградния зид на дома на д-р Чочев, където е основан таен революционен комитет.
4.Барелеф на В.Левски в с. Левски. На фасадата на административната сграда на кметството.

Община Стрелча

1.Скулпторна фигура на В. Левски в цял ръст, в градинката пред минералната баня.
2. Паметна плоча на В. Левски на хана на Никола Сапунджиев, където е основан революционен комитет от Апостола.
Община Брацигово
1.Каменен барелеф на Васил Левски, разположен срещу сградата на гимназията в града.


февруари, 2014 г.                       Пенка Николова – гл. уредник в
                                                 Регионален исторически музей-Пазарджик
                   

Илюстрация:
Васил Левски. Рядко срещана литография на Георги Данчов – Зогафина, отпечатана в Пловдив през 1888 г.
(собственост на Регионален исторически музей-Пазарджик)


Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 1666Време за изпълнение: 0.5108 сек., 0.4330 от тях за заявки.