pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
Едно слово, произнесено преди 28 години на 25 май в двора на гимназия „Иван С. Аксаков“
pamedia , петък 23 май 2014 - 14:26:34 // коментари: 0


Пазарджик - Слово - 24 майЕдна „малка история“. Едно слово,  произнесено преди 28 години в двора на гимназия „Иван С. Аксаков“ на 25 май пред абитуриентите и учителите на випуск 1968г.
Тази чест е имала 18-годишната отличничка Надислава Малинова. Чуйте я:

„Съкпи наши учители,
Някак неочаквано, но всъщност закономерно дойде денят на раздялата ни. И в този момент, когато не можем да прикрием вълнението си, пък и това не е нужно, споменът ни връща хиляда дни по-назад – към едно друго вълнение. Тогава ние пак стояхме едни срещу други, знамето ни приветстваше, а сърцата ни биеха в такта на „Тих бял Дунав“.
И този и днешния ден ние некога няма да забравим, защото връзката между тях е споена завинаги от най-искрената благодарност и безгранично уважение към вас.
И всички цветя на света не са достатъчни за букета който искаме да ви поднесем.
Казах „Хиляда дни“. Не бяха ли те хиляда стъпала, хиляда прозореца, хиляда надежди или хиляда колебания. Да!
Те бяха и едното и другото и третото и четврътото, а сигурно и още много други неща.
Ние знаем, че за вас, нашите учители това са хиляда пъти по хиляда благородни и с нищо несъизмерими усилия, освен с вашите сърца, да ни вдъхнете сили да стъпваме уверено по стъпалата на знанието. Внимателно да отваряте прозорец след прозорец към света, за да ни научите да различаваме доброто от злото, красивото от грозното, истината от лъжата.
Благодарим ви и за рамото, което чувствахме до себе си, в минути на колебание, за да расте вярата в собствените ни сили, защото ни очаква много по-трудното – живота пред нас.
И нека не забравяме, че в нашия тревожен свят само задружните усилия на всички ще направят дните ни светли и мирни. Затова трябва да чувстваме раменете си едно до друго. А тази вечер ни е позволено да не прикриваме вълнението си. С усмивка, дори и със сълзи!“

P.S.
Открихме оригинала на това поздравление на едно много специално място в нашия дом.
Марина -12 г. и Радослав – 24 г.
Ние сме синът и дъщерята на Надислава и Владимир Мирчеви. Майка ни е фармацевт, а баща ни хидроинженер. Ние много ги обичаме! Тази година Надислава има малък, но щастлив юбилей – 20 години в служба на фармацията. 20 години с усмивка и внимание към нуждаещите се от лечебните средства.
Със спомена за това поздравление ние искаме да я зарадваме, а заедно с нея – на 25 май 2014 г., и нейните учители, съученици и колеги, както и днешните учители в гимназия „Иван С. Аксаков“. За да вървим всички възродени!

Радослав и Марина Мирчеви
23.05.2014
гр. ПазарджикОбратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 1457Време за изпълнение: 0.4407 сек., 0.3753 от тях за заявки.