RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Галерия „Ст.Доспевски“ отбелязва 130 години от рождението на Сиран Скитник


sirak_skitnik_kartina_grad.jpgВ Художествена галерия „Ст. Доспевски“ в Пазарджик ще бъде открита изложба, която е редуциран вариант на изложбата, организирана в залите на Софийска градска художествена галерия с куратори Красимир Илиев и Пламен В. Петров и посветена на 130 години от рождението на Сирак Скитник. Изложбата очертава развитието на художника като живописец, проследявайки отделните етапи в творческия му път и собственото му разбиране за изкуство. Посетителите на галерията ще видят едни от най-известните негови произведения, а също така фрагменти от най-значимите му теоретични текстове, актуални и сега.

За своето време Сирак Скитник е може би най-модерният български художник и това признание получава приживе от две личности, полярни по своята дейност - Гео Милев, поета, който е имал изключителен усет за изображението и историка на изкуството Андрей Протич, автор на първата книга за новото българско изкуство.
Характерно за неговото творчество е пълното пренебрежение към стила, непрекъснато скиталчество из техниките на живописта, което го прави уникален и го нарежда в групата на най-значимите българско художници, творили в началото на 20-ти век, времето на стремглаво развитие на изкуството в България и Европа
Изложбата се съпровожда от каталога към експозицията в Софийска градска галерия, в който са поместени документи, осветяващи неизвестни досега нюанси от житейския път на художника. Това е първото двуезично изследване на неговото творчество, а репродуцираните 190 произведения го правят уникално и като обем.
С цел цялостното представяне на човека  и творец Сирак Скитник, в рамките на изложбата посетителите ще имат възможност да видят филмите „ Сирак Скитник“ – на режисьора Зунка Янкова и „Да питаме Сирака…“ на режисьора Петър Петров, които са любезно предоставени от фонда на БНТ.
Изложбата се организира в партньорство с Софийска градска художествена галерия, Национален музей за българско изобразително изкуство и ХГ „Димитър Добрович“ Сливен.
Изложбата ще остане в Пазарджик до 31 август. Тази страница е видяна: 670

 Публикувано от: pamedia на вторник 17 юни 2014 - 15:01:22

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Галерия „Ст. Доспевски“ отбелязва 110 години от рождението на Стоян Василев
190 години от рождението на Станислав Доспевски. Галерията отбелязва годишнината с концерт - соаре
Държавен архив – Пазарджик отбелязва 115 години от рождението на Асен Калоянов – поет, писател, преводач
Непоказани рисунки подрежда галерия "Ст. Доспевски" по повод 190 години от рождението на патрона й
Елена Лютакова
100 години от рождението на художника СТОЯН ВАСИЛЕВ + 10 ГОДИНИ по-късно
ЛИЧНОСТИ, СЪБИТИЯ, ФАКТИ
НИКОЛА МАРИНОВ
(110 години от рождението и 35 години от смъртта на видния съгражданин)
195 години от рождението и 145 години от смъртта на Кара Никола Ангелов
Пазарджик отбелязва 134 години от Освобождението
На 14 януари Пазарджик отбелязва 138 години от Освобождението
Пазарджик отбелязва днес 135 години от ОсвобождениетоТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5316 сек., 0.4497 от тях за заявки.