RSS емисии

    


 
 Мобилна версия
banner19_2.jpg
Бойка Маринска

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
gerb_pa_media_350x75.jpg
Пазарджик отбеляза 137-та си годишнина от Освобождението

15 януари, Пазарджик, Пред паметника на ген. Брок в Пазарджик се състоя поклонение пред загиналите за освобождението на града. Директорът на Регионалния исторически музей Борис Хаджийски припомни паметните дни от края на 1877 и началото на 1878 година.
"В студената нощ на 31 декември 1877 година цялото християнско градско население полуголо и неподготвено за бягство е насила откарано на гарата и хвърлено на снега със забрана да се палят огньове. На следващия ден на разсъмване, настъпващите откъм София руски войски прекъсват железопътната линия и се явяват на гарата.


15 януари, Пазарджик, Отстъпващите в паника към пловдивското поле разбити турски войски и местното турско население опожаряват моста на река Марица. Запалена е и богатата Варошка чаршия. Две трети от града са обхванати в пламъци". След това пристигат първите руски кавалеристи.
"Наш съгражданин, свидетел на събитията,  саморъчно е написал в книгата на местния дюлгерски еснаф: "На 1878 лето, януари, ден 2-ри, понеделник, дойдоха русите в нашия град и ни освободиха от турското иго". И оценил значимостта на ставащото в града, авторът добавя: "Да се знае" и сякаш отправя към днешните поколения и към самите нас - "И да се помни!" Това припомни пред събралите се пазарджиклии директорът на музея Борис Хаджийски. Пред паметника на ген. Брок цветя поднесоха областният управител на Пазарджик Трендафил Величков, общински служители, общински съветници, общественият посредник Иван Димитров, представители на политически партии, членове на съюза на офицерите и сержантите от запаса, учители ветерани, представители на институциите, както и много граждани.

Тази страница е видяна: 1067

 Публикувано от: pamedia на сряда 14 януари 2015 - 13:38:56

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Стрелча отбеляза 139-та годишнина от Освобождението
Пред паметника на капитан Сафонов Пещера отбеляза 140-та годишнина от Освобождението
Пазарджик отбеляза 126-та годишнина от Съединението
ЦСРИ за онкоболни в Пазарджик отбеляза 8-та си годишнина
Приютът за безпризорни деца в Пазарджик отбеляза 10-та си годишнина
Стрелча отбеляза 137- годишнината от Освобождението си
Пред паметника на кап. Сафонов Пещера отбеляза 138 години от Освобождението
В Пазарджик ГЕРБ отбеляза пред паметния знак в Градската градина 110-та годишнина от обявяването на Независимостта на България
Община Лесичово отбеляза 30-та си годишнина
В Спортното отбелязаха с тържествен концерт 141-та годишнина от ОсвобождениетоТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.4324 сек., 0.3513 от тях за заявки.