RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
За първи път в Южна България 3D лазер маха очно перде с минимум намеса на хирурга
За първи път в Пловдив ще се извърши операция на катаракта с най-иновативната лазерна технология. Фемтосекундният лазер позволява осъществянето на най-важните етапи от оперативния процес с изключителна точност. Методът се въвежда от лекарите в Очна клиника „Луксор“.

3D-лазерът Alcon LenSx®  вече е закупен и инсталиран. Екипът се обучава в момента, а първите 15 пациенти ще бъдат оперирани до дни, съобщи собственикът на клиниката – офталмохирургът д-р Димитър Тасков.

„Предишните методи за лечение на катаракта са базирани на ултразвука, при който се изисква по-голяма енергия и повече време. Фемтосекундният лазер е по-бърз и по-прецизен, като първите 3 етапа от операцията са изцяло автоматизирани“, добави той.

Катарактата представлява помътняване на естествената човешка леща, което води до загуба на зрение. Единственото лечение е операцията, при която естествената леща се замества с изкуствена. В първите години от развитието на катаракталната хирургия всички разрези са се правили ръчно, със скалпел. С напредването на техниката скалпелът е заменен с ултразвуков наконечник, но определяща отново  е ръката на хирурга. С LenSx® големината на разрезите  е компютърно зададена и се извършва с непостижима точност.  Прецизността и големината им са много важни параметри, защото те могат да се окажат причина за последващи усложнения - инфекции или развитие на астигматизъм.

Компютър сканира окото на пациента в 3D изображение. После се центрира върху окото и за секунди прави разрезите, без хирургът въобще да го докосва. Такава точност е невъзможна при обикновена хирургия от нито един лекар в света. При следващия етап от операцията, с друг апарат се  извършва “изсмукване“ на биологичната леща и имплантиране на изкуствена.  За да се гарантират добрите резултати, нейният диоптър трябва да бъде предварително и индивидуално изчислен  за всеки пациент.  Съвременните вътреочни лещи са разработени по начин,  доближаващ ги максимално до естествените.
 
Операцията трае 5-10 минути и е абсолютно безкръвна и безшевна. Упойката е чрез капки в очите, а пациентът може да се върне към ежедневните си занимания още на следващия ден.

С фемтосекундния лазер, в комбинация с другия наличен в болница „Луксор“ рефрактивен лазер, в близко бъдеще ще могат да се отстранят и нарушения на зрението като късогледство, далекогледство и астигматизъм – а с това и необходимостта от носене на очила.

Резултатите от първите оперирани ще бъдат докладвани на офталмологични конгреси у нас и в чужбина, а след няколко месеца в клиниката планират и операции на живо с демонстрация на новата техника пред очни лекари от цялата страна.


 

Тази страница е видяна: 1020

 Публикувано от: pamedia на понеделник 26 януари 2015 - 11:39:34

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Д-р Пейчинов: С новия холмиум лазер „Хигия“ е на нивото на водещи университетски центрове в България
Най-модерната онкология в Южна България прие първите си пациенти
„Детство“ ще представя България на голям международен фестивал в Южна Корея
С координаторите си за Южна България Асоциацията на индустриалния капитал обсъди приоритетите си за 2019 г.
Пазарджик става център за Южна България на австралийски биологично-активни сложни торове за почвено и листно приложение
УБ „Лозенец“ с уникална лапароскопска операция за първи път в България
Присъствието на активисти на ВМРО не било намеса, а подкрепа за съда
За първи път в България вече е възможно кандидатстване за европейско финансиране изцяло по електронен път
Лазерни операции на перде в Пловдив
Над 200 офталмолози от страната проследиха уникална технология за премахване на перде

ПГМЕТ


Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.7495 сек., 0.6652 от тях за заявки.