RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
110 години от рождението на пазарджишкия художник Георги Герасимов

“Творецът минава през горчилото на най - големите страдания. За да узрееш за божествения мит на творчеството, трябва да си минал през много бури в живота и да познаваш всички състояния на човешката душа. Чрез лицеизраза на човека да познаеш, що става  в душата му и що гори в сърцето му.”
                                                                                     Георги Герасимов /15. ХІІ.1945 г./

Видният български художник Георги Герасимов е роден на 5 февруари 1905 г. в гр. Пазарджик. Завършва гимназия в родния си град, след което от 1926 до 1931г. изучава живопис при проф. Никола Маринов и графика при проф. Васил Захариев в Държавната художествена академия.
        Специализира графика в академията за приложно изкуство в Прага при проф. Шимон и Швабински. Дипломира се с отличен успех през 1938 г.     Работи като преподавател, чертожник и художник в София и Пазарджик. Първата си самостоятелна изложба, урежда в гр. Пазарджик през 1966 г. От 1930 г. участва във всички Общи художествени изложби в страната и представителни изложби на българското изобразително изкуство в чужбина. Два пъти е носител на Орден "Кирил и Методий".
Почетен гражданин на Пазарджик (1966 г.) за приноса му в националното ни изкуство и културното развитие на родния град. Починал на 15 април 1977 г. в гр. Пазарджик.
Останал без преки наследници той превръща в свои „заветници” Градски народен съвет - Пазарджик. Месеци преди да ни напусне, през 1977 г. той нотариално заверява волята си да дари цялото си движимо и недвижимо имущество на град Пазарджик. Неговото условие е да бъде изградена галерия, в която да се експонира богатото художествено творчество, което той десетки години педантично съхранява за поколенията и за паметта на родното ни изкуство.

„Аз ГЕОРГИ ГЕРАСИМОВ ПЕТКОВ, художник от град Пазарджик, а сега на лечение в гр. Пазарджик, тъй като нямам законни наследници, и за да не бъде разпиляна моето имущество и оригиналното ми художествено имущество – творчество, което съм създал и съхранил до сега и което смятам, че трябва да бъде запазено за бъдещите поколения – Завещавам всичко , което имам – недвижими имоти, движими вещи, художествени картини и спестовни влогове, както следва:

1.На ГРАДСКИ НАРОДЕН СЪВЕТ В РОДНИЯ МИ ГРАД Пазарджик, завещавам къщата ми на ул. „Антон Иванов” №12 и апартамента ми на в гр. София на ул.” Султан тепе” № 3, заедно с цялата си покъщнина, която се намира в тях, а също и всички преси, инструменти и материали, с които съм работил като художник,  при условие, че Градския народен съвет град Пазарджик организира в къщата ми в гр. Пазарджик постоянна изложба и музей с моите художествени творби. На Градски народен съвет гр. Пазарджик  завещавам цялото си художествено творчество: маслени картини, скици, портрети – с изключение на тези отбелязани в  пунктовете 2, 3, и 4 на завещанието ми, при условие, че ще създадат от тях постоянна художествена галерия в домът ми в град Пазарджик.


Апартаментът ми в гр. София да бъде предоставен за квартира на талантливи ученици и студенти, които се учат в художествената гимназия или художествената академия в гр. София.


На Градския народен съвет гр. Пазарджик завещавам и библиотеката си и спестовните си влогове, като сумите бъдат употребени за разноски по организирането, обзавеждането и поддържането на галерията в домът ми.

..........................................................

4. Заветниците ми нямат право да отчуждават по какъвто и да е начин имотите , картините и вещите, които им завещавам като в имота /къщата/ трябва да се организира и устрои галерия на картините, а вещите да останат експонирани в галерията. Някои от собствените вещи и картини могат да бъдат предадени на Етнографския музей в гр. Пазарджик. ”


НАСЛЕДСТВОТО


„Завещавам всичко, което имам  ......... ”  градът ни наследява от Георги Герасимов е следното:
  • 7 474 художествени творби, съхраняващи се при специален режим в ХГ „Станислав Доспевски”
  • 122 ценни лични вещи с музейна и етнографска стойност
  • 1 974 книги и списания, съхранявани при специални условия в РБ „Никола Фурнаджиев” Пазарджик
  • Личен архив от 407 архивни единици, от които 270 на Георги Герасимов, 89 на арх. Герасимов /братът на художника/ и 48 на семейството, съхраняващи се в ТД „Държавен архив” Пазарджик.
Георги Герасимов в своя ” Бележник на откровенията” споделя: “За мен земята на бащиния дом е свещена и ателието ми е храм на вдъхновението, а въздухът причастие и благослов за творчество, и любовта ми към родния град е неизменна.”

       Георги Герасимов дарява с Акт за нотариално завещание, Нот. Дело № 163 от 12. 02. 1977 г., на родния си град Пазарджик цялото си имущество.
Споменатата в завещанието къща на Георги Герасимов, построена през 1905 г., е обявена за паметник на културата с протокол № 23 от 05.04.1989 г. на Архитектурната комисия при

Експертния съвет на Националния институт за паметниците на културата, а с решение № 8 от 28.04.1993 г. на Колегиума на Министерството на културата на къщата на Георги Герасимов се дава статут на Къща-музей “Георги Герасимов”, филиал на Художествена галерия “Станислав Доспевски” – Пазарджик.

През 2008 година желанието му е факт - къща–музей „Георги Герасимов” е отворена за посетители с обновена музейната експозиция , проследяваща творческия и житейски път на художника с негови  художествени произведения, документи и възстановеното му ателие.

Заветът е действителност и ние се гордеем с родолюбивата и творческа личност на нашия съгражданин! Поклон пред твореца предан на своя роден град и Родина - Георги Герасимов!

Мария Баракова-Радева
Уредник в ХГ „Станислав Доспевски”


g_gerasimov_pred.jpg 
Георги Герасимов в творчески процес пред ателието си

Пазарджик Георги Герасимов
Автопортрет, 1955 г.

Пазарджик Георги Герасимов
Водопой - гравюра върху дърво, 1944 г.

Пазарджик Георги Герасимов
Къщата на Георги Герасимов
в Пазарджик

Тази страница е видяна: 1334

 Публикувано от: pamedia на вторник 03 февруари 2015 - 17:35:57

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
111 години от рождението на Георги Герасимов
Отменя се откриването на изложбата „Георги Герасимов – 115 години от рождението на художника”
Георги Герасимов – 109 години от рождението на художника, завещал всичко свое на Пазарджик
ХГ „Ст. Доспевски” подготвя изложба за 110-та годишнина от рождението на Георги Герасимов
Изложба живопис и цветни рисунки на Георги Герасимов по повод 115 г. от рождението на художника
В Националната графична изложба “Георги Герасимов”, посветена на 110-та годишнина от рождението му, ще участват 47 автори
110 години от рождението на шлагерния певец ГЕОРГИ ШАРАНКОВ
Държавен архив - Пазарджик
В 18:00 довечера откриват юбилейната изложба, посветена на 130 години от рождението на Георги Машев
За 150-та годишнина на СОУ „Георги Брегов” организират среща с изявен български художник
Елена Лютакова
100 години от рождението на художника СТОЯН ВАСИЛЕВ + 10 ГОДИНИ по-късноТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5582 сек., 0.4730 от тях за заявки.