RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Близо1400 граждани и фирми си поискаха ПИК от НАП, 288 вече са декларирали доходите си чрез кода

Офисът на НАП Пазарджик е издал до момента 1 347бр. персонални идентификационни кодове (ПИК) на жители и дружества от Областта. От началото на март персоналните кодове вече се връчват на клиентите в запечатани пликове, което подобрява сигурността.

 Освен декларацията за облагане на доходите, осигурителните декларации 1 и 6, с ПИК вече може да се подава и справката за изплатени доходи на физически лица (по чл. 73 от ЗДДФЛ). В близките седмици чрез персонален код ще може да се подаде и декларацията за авансови данъци (по чл. 55 от ЗДДФЛ), която се изисква от самоосигуряващите се и наемодателите всяко тримесечие.
Клиентите на НАП  могат да променят персоналния си идентификационен код (ПИК). След първата регистрация за ползване на е-услугите на НАП с ПИК, гражданите могат да променят персоналния си код колкото пъти желаят. Новият ПИК обаче трябва да е с дължина между 8 и 12 символа, като последните 4 задължително трябва са цифри, уточняват от НАП.
Друга промяна, въведена през март е, че ползването на е-услуги с ПИК става след задължително еднократно въвеждане на валиден имейл адрес и потвърждаване чрез него на достъпа до е-услуги.
ПИК се издава в офиса по постоянен адрес на физическите лица безплатно и безсрочно. До момента са издадени  220 000 персонални кода на физически лица. Най-често клиентите на НАП проверяват с ПИК своите задължения. От началото на годината до сега тази услуга е ползвана 2 325 000 пъти. На следващо място по популярност е справката за извършени плащания, като тази услуга е ползвана 1 222 000 пъти.
Издадените ПИК Офис Пазарджик на жители и дружества от Областта са 1 347бр.
От НАП напомнят още, че всеки, който подаде декларацията си за облагане на доходите до 31 март 2015 г. по електронен път с ПИК, ще ползва отстъпка от 5% от данъка за довнасяне, ако към този момент клиентът няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения и внесе в срок до 30 април дължимия по декларацията данък. От приходната агенция съветват всеки клиент, който подава декларацията с ПИК, за да ползва отстъпката, преди това да провери онлайн за неплатени стари задължения.
До момента 2 110-ма граждани от област Пазарджик са декларирали доходите си за 2014г. пред НАП Пазарджик, в т.ч. с ПИК – 258бр., а 488бр. са подписани с електронен подпис.
Освен по електронен път, данъчните декларации могат да се изпратят по пощата или да се подадат на място в някои пощенски станции, където директно ще бъде издаден входящ номер.
Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите изтича на 30 април, като в същия срок трябва да бъде заплатен и дължимия данък за довнасяне. Всички данъци се плащат по една банкова сметка. При превод на пари към бюджета се попълва код за вид плащане - 11 00 00 „Данъци и други приходи за централния бюджет“.
Подробна информация за декларирането и плащането на данъци и осигуровки можете да получите от сайта на НАП www.nap.bg. Телефонни консултации се правят на цената на градски разговор в кол центъра на приходната агенция. Номерът е 0700 18 700. 
Тази страница е видяна: 814

 Публикувано от: pamedia на четвъртък 12 март 2015 - 13:03:12

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Близо 1000 данъкоплатци ще се възползват от 5% отстъпка от дължимия данък върху доходите на физическите лица. Близо половината са декларирали чрез ПИК
В НАП ще има регистър на електронните магазини. Вече над 11 хиляди онлайн търговци са декларирали е-магазините си
На общественото обсъждане граждани поискаха пълна забрана на бурките
Законодателни промени в пенсионирането и в реализацията на селскостопанска продукция поискаха граждани в приемния ден на д-р Дончо Баксанов
Първите четири декларации за доходите вече са подадени в офиса на НАП в Пазарджик
Граждани, фирми и институции се включват в дарителската кампания на МБАЛ „Пазарджик“
На 31 декември касите в Данъчното и Центъра за информация ще работят с граждани и фирми до 11.30 часа
Две са лицензираните площадки за строителни отпадъци, които могат да използват фирми и граждани от Пазарджик - в с. Главиница и Пловдив
Данъците към община Стрелча – вече и чрез Easypay и ePay
4 200 хил. фирми от областта ще подават ДДС декларации вече само по интернетТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5490 сек., 0.4655 от тях за заявки.