RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Областният на Пазарджик: Необходима е национална програма за превенция от бедствия и аварии

Трендафил Величков, Иван панайотов, На днешното заседание на Областния щаб за защита при бедствия и аварии Областният управител на Пазарджик Трендафил Величков отправи благодарност към всички участници в спасителните операции по време на последния голям снеговалеж, който остави без достъп няколко родопски села, скъса електропроводи и повече от седмица хората бяха без ток, блокира туристи в хижа "Христо Смирнески" и спортисти в базата "Белмекен". Благодарност беше изказана към целия екип на Пожарна безопасност и защита на населението, към доброволците и към бизнесмените, предоставили строителна техника за разчистването на снега и скалните отломки, затворили пътищата. В Министерски съвет са дадени имената на 54 души от областта, които са участвали в дейностите  за преодоляване на последиците от бедствието.

През последните седмици усилията ни са насочени за превенция, за да не се стига до бедствени и аварийни ситуации, каза Трендафил Величков на пресконференция след заседанието на Областния щаб. Изготвени са докладите до Междуведомствената комисия. По предварителна информация общият размер на щетите, нанесени от снеговете и дъждовете в региона, е на стойност около 300-400 хиляди лева, уточни Величков.
Колегите ми от Южен централен район подкрепиха идеята да бъде създадена национална програма за превенция от бедствия и аварии, каза също Величков. Той уточни, че тя ще дава възможност на общините и различни структурни звена да кандидатстват с проекти за почистване на речни корита, за изграждане на диги, за укрепване на свлачища. Ще има възможност и за превенция на горски и полски пожари. Той каза също, че е запознал вече някои от министрите с идеята си и е получил подкрепата им. Тази програма би трябвало да осигури и финансиране за провеждане на обучения в училищата и в предприятията за това как трябва хората да реагират при бедствия.
На заседанието на Областния щаб е било докладвано за нивата на язовирите и водоемите. "Искам да успокоя хората - водните басейни са под постоянно наблюдение", каза Трендафил Величков.
В Пазарджишка област няколко са дигите. Една от тях е дигата при село Крали Марко, където вече е изпратена техника и материали за укрепването и. Там около 50 метра от дигата са разрушени. Остават проблемите и в наводнените от подпочвени води села Мало Конаре, Главиница, Алеко Константиново, Пищигово, но в областта няма бедстващи хора.
Той допълни, че кметовете на населени места и общини имат задължението да осигурят почистването на отводнителните канали в тях, за да не се допуска превръщането им в нерегламентирани сметища.
Областният управител на Пазарджик ще поиска също спортната база "Белмекен" да мине към община Велинград, защото не е нормално община Якоруда са събира данъците, а снегопочистването да е ангажимент на община Велинград.Тази страница е видяна: 847

 Публикувано от: pamedia на петък 20 март 2015 - 14:43:23

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Ученици тренираха заедно с пожарникари как да се справят при бедствия и аварии
В розариума на острова ще се проведе ученическо състезание за защита при бедствия и аварии
По програма за ранна превенция на употребата на алкохол от непълнолетни се проведе среща с родители в Пазарджик
По национална програма „Сигурност“ 20 безработни ще бъдат пазачи в пет села от Община Пазарджик
Областният съвет за превенция на корупцията - с приемен ден в Панагюрище и Лесичово
Готовността за зимния сезон обсъди Областният щаб за защита при бедствия
Областният свиква заседание на щаба при бедствия заради снеготопенето
На извънредно заседание Областният щаб за защита при бедствия ще обсъжда състоянието на реките и язовирите
Здравен семинар по програма за превенция на хроничните незаразни болести ще се проведе във Велинград
Противодействието на престъпленията срещу политическите права на гражданите обсъди Областният съвет по превенция и противодействие на корупциятаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.3316 сек., 1.2501 от тях за заявки.