RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Бойка Маринска, РБ: Ресурсните центрове се трансформират в Регионални центрове по приобщаващо образование, издръжката им ще е държавна, а не общинска

boyka_official14.jpgРБ предлага в Проектозакона за училищното образование вместо да се закриват Ресурсните центрове, дейността им да продължи в Регионални центрове за приобщаващо образование. Това ще са специализирани обслужващи звена към министъра на образованието и науката, което значи специалната подкрепа да остане държавно делегирана дейност, а не задължение на общините.

Това каза в интервю за Дарик радио днес Бойка Маринска, член на Образователната комисия от Реформаторския блок („Движение България на гражданите“) и председател на Комисията по взаимодействие с НПО и жалбите на гражданите в 43-то Народно събрание, по повод промените, които се внасят между първо и второ четено в Закона за училищното образование във връзка с подкрепата за децата със специални образователни потребности.

Маринска обясни, че Регионалните центрове продължават да съществуват както досега бяха Ресурсните центрове, като към дейността им се добавят и функциите на Комисиите по оценка на потребностите на тези ученици към РИО, както и други дейности по специална подкрепа, обясни Маринска.

Центровете ще функционират целогодишно с пълни мултидисциплинарни екипи от специалисти – логопеди, офталмолози, ерготерапевти, сурдопедагози, специални педагози, психолози, ресурсни учители, рехабилитатори и т.н., които до момента много от общообразователните училища не можеха да си позволят така или иначе и ги ползваха през Ресурсните центрове, обясни още Бойка Маринска.

По думите й новите Центрове за приобщаващо образование ще имат по-добър ефект от това да се разчита на грижа за тези деца, осигурена от самото училище. Ако имаме три деца в едно училище с три различни диагнози не може да се очаква училището да се справи самостоятелно, без подкрепата на  Регионалния център по приобщаващо образование, каза Маринска.

Според нея не общините, а държавата, ще продължат да се грижат за децата със специални потребности, тъй като това са деца с различни диагнози и случаи и за тях трябва различен вид подкрепа. Според Маринска не е ефективно издръжката по специалната подкрепа на учениците да се прехвърля на общините, защото има малки общини, които не могат да си позволят такива разходи. Около това наше предложение, на Реформаторския блок, имаме разбиране и на вносителите на законопроекта, подчерта още Бойка Маринска и добави, че темата е отворена и се дискутира съвместно с вносителите, членовете на Образователната комисия, НПО, специалисти, ресурсни учители и организации на родителите.

Разглеждаме закона с изключително внимание и сме отделили нужното време да се прецизират текстовете, като дискусионни останаха само 7-8 въпроса, сред които е и ресурсната помощ, обясни Маринска, като добави, че се търсят решения, гарантиращи интереса и потребностите на децата.


Тази страница е видяна: 800

 Публикувано от: pamedia на понеделник 30 март 2015 - 23:55:44

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Б. Маринска: Подготвят се законодателни промени за Ресурсните центрове
В 9 общински центрове в неделя ще има балотаж за кмет
В областта ще има още нови Центрове за настаняване от семеен тип за деца и възрастни с увреждания
Д-р Пейчинов: С новия холмиум лазер „Хигия“ е на нивото на водещи университетски центрове в България
Фондация „Асарел“ дари 25 хил. лв на училища, читалища и дневни центрове от община Панагюрище, 219 асарелци са удостоени с награди
Бойка Маринска във Ветрен: Ще настояваме парите за образование да бъдат с 1 милиард повече
Бойка Маринска обеща от РБ да продължат усилията за увеличаване на парите за българското образование
Бойка Маринска: Има шест въпроса, на които Стратегия за висшето образование не отговаря
Бойка Маринска: Парите за образование ще следват детето, независимо от вида училище
Бойка Маринска: Парите за образование ще следват детето, независимо от вида училище Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.4674 сек., 0.3876 от тях за заявки.