RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Над 200 офталмолози от страната проследиха уникална технология за премахване на перде
Над 200 офталмолози от цялата страна участваха в очна медицинска конференция „Операционната на бъдещето“, която приключи днес в Пловдив. Те проследиха по жива сателитна връзка съвършената операция на катаракта (очно перде) с фемтосекунден лазер LenSx® .
Операция катаракта, Това е т.нар. златен стандарт в офталмологията – най-добрият начин, по който тази операция се прави в света. Пловдивската очна клиника „Луксор“ първа в страната демонстрира новата технология.
Операционната на бъдещето е уникална с това, че в нея най-важните етапи за цялостния изход на операцията се извършват от изкуствен интелект. Три компютърно програмирани апарата помагат на хирурга – диагностичната машина Verion, фемтосекундният лазер LenSx® и апаратът за факоемулсификация Centurion. 
Катарактата представлява помътняване на естествената леща на окото и единственото лечение е операцията. Естествената леща се премахва и се заменя с изкуствена. Апаратите сканират окото, наслагват висококачествени изображения, изчисляват точния диоптър на изкуствената леща, посочват най-подходящите места за разрезите и ги извършват сами. Хирургът се намесва само при поставянето на изкуствената леща.
Само допреди няколко години катаракталната операция е била извършвана ръчно, със скалпел, шевове и понякога тежки усложнения. Сега медицинската наука е дотолкова напреднала, че тези травматични за пациента техники са заменени с няколкоминутен престой под апарата, който сам прави някои от най-важните части от операцията, включително и разрезите. Това е фемтосекундният лазер LenSx® Alcon. За части от секундата лазерният лъч разбива помътнялата човешка леща, с точност, непостижима за нито един хирург в света, посочи днес пред колегите си офталмохирургът д-р Димитър Тасков.
Днес той оперира на живо двама пациенти – 46-годишен инженер от София и 77-годишен пенсионер от Пловдив. Всяка от операциите продължи около 10 минути. При младия мъж бяха оперирани и двете очи наведнъж – също рядкост в катаракталната хирургия. Благодарение на мултифокалните лещи, поставени в двете му очи, пациентът вече може да вижда и наблизо, и надалеч, без да ползва очила. Т.е. заедно с отстраняването на пердето вече е възможно и решаване на рефрактивни проблеми – корекция на далекогледство и късогледство, както и астигматизъм. И всичко това – само с една операция.
Гост-лектор на конференцията бе един от известните специалисти в областта на офталмологията в Европа - д-р Озана Морару. Д-р Морару има сериозен опит в операциите с фемтосекунден лазер и споделянето му бе много интересно за българските й колеги. Тя посочи, че лазерната технология има голямо бъдеще и е особено подходяща при по-тежки случаи, включително и при пациенти с травми на очите.

Операцията за катаракта е една от най-често извършваните  не само в офталмологията, а и в хирургията като цяло. Годишно в света се правят повече от 19 млн. такива операции, а в България около 30-35 000. По данни на Световната здравна организация, катарактата е главна причина за загуба на зрението при хора над  55-годишна възраст.
Първите симптоми на катаракта включват замъглено или размазано зрение, избледняване на цветовете, ярки отблясъци, чести смени на очилата или контактните лещи.  В основаните от д-р Димитър Тасков Очна болница „Луксор“ гр. Пловдив и Очна болница „Д-р Тасков“ гр. Търговище постоянно се въвеждат нови оперативни техники за лечение на катаракта. В единствената верига специализирани очни клиники у нас годишно се преглеждат и оперират над 30 000 души, което ги прави едни от най-посещаваните лечебни заведения в цялата страна.
Най-младият пациент на Очни болници „Луксор“ е 3-месечно бебе с вродена катаракта, а най-възрастният – 102-годишна жена от Ямбол. Пред д-р Тасков тя споделила: „И един ден да ми остава да живея, докторе, искам да виждам света“!
 


Тази страница е видяна: 1251

 Публикувано от: pamedia на събота 04 април 2015 - 17:51:57

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Лазерни операции на перде в Пловдив
Топ офталмолози предават уменията си на млади колеги
Млади офталмолози оперират върху роботи във виртуална среда
За първи път в Южна България 3D лазер маха очно перде с минимум намеса на хирурга
И заповедта за премахване на преместваемото кафене върху паркинга на “Цар Иван Шишман” бе отменена, като нищожна
Представяне на уникална книга изработена от бронз
Фирма, дарител на ГЕРБ, оспорва заповед за премахване като незаконен строеж на 6 бунгала край Поибрене
Младежи създават инфосистема за паметниците в Пазарджик с NFC технология и QR код
УБ „Лозенец“ с уникална лапароскопска операция за първи път в България
Екип на МБАЛ „Уни Хоспитал“ приложи уникална техника при операцияТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.4697 сек., 0.3811 от тях за заявки.