pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
Парламентарната комисията по взаимодействие с НПО и жалбите на гражданите подкрепи намаляването на прага за национален референдум
pamedia , четвъртък 14 май 2015 - 17:50:52 // коментари: 0


 Бойка МаринскаПодписите за национален референдум се намаляват от 500 хиляди на 300 хиляди, според първото гласуване на законопроекта в Комисията. Депутатите от Комисията по взаимодействието с неправителствените  организации и жалбите на гражданите, с председател Бойка Маринска от Реформаторския блок (на снимката), подкрепиха единодушно намаляване прага за  легитимност на националните референдуми. На свое редовно заседание народните представители подкрепиха на първо гласуване двата Законопроекта за  изменение и допълнение на Закона за пряко участие на гражданите в  държавната власт и местното самоуправление, внесени от парламентарните  групи на Реформаторския блок и АБВ.

За да бъде легитимен един национален референдум, към настоящия момент се предвиждаше прагът да бъде не по-малко от 40% плюс един глас от  гражданите с избирателни права. Депутатите подкрепиха вносителите и за редуциране броя на необходимите подписите за провеждане на национално  допитване от 500 хиляди на 300 хиляди.
От Реформаторския блок припомниха и опита за провеждане на референдум за  изборна реформа през 2014 г., блокиран след разпускането на 42-то НС. В  техния законопроект е предвидена хипотеза новоизбраният парламент да довърши процедурата по провеждане на референдума.
Становище по двата законопроекта бе представено от Обществения съвет към  Комисията, както и от Министерството на правосъдието. На заседанието бе подкрепен и Докладът за дейността на Омбудсмана на  Република България за 2014 г. Депутатите ще препоръчат на пленарна зала Докладът да бъде приет.


Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 615Време за изпълнение: 0.5272 сек., 0.4519 от тях за заявки.