RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
В музея се открива изложба "Глаголицата и прабългарските руни"

Тази вечер от 18:00 часа в Регионалния исторически музей в Пазарджик ще бъде открита пътуващата изложба "ГЛАГОЛИЦАТА И ПРАБЪЛГАРСКИТЕ РУНИ" на художника Павлин Петров.
Експонирана във витража на Регионалния исторически музей-Пазарджик, изложбата представя 25 творби, създадени през 2008 година. Тя е излагана последователно в знакови за изкуството и 
културата места в страната, като Аулата на Софийската духовна семинария, сградата на Представителството на Европейската комисия в България, в Министерството на образованието, младежта и спорта, във вечерта на галериите от седмицата на Водния булевард на изкуствата и занаятите, както и в представителните изложбени зали на Дружеството на художниците в град Пловдив.
Навсякъде, където е представяна, изложбата се радва на голям интерес от страна на хората и доказва по безспорен начин, че талантът не се нуждае от образование, нито от обучение, а от вдъхновение и самобитното присъствие на вродената дарба на своя притежател. Кожата, текстилът, дървото, металът и керамиката се преплитат, преливат и претворяват в едно неделимо цяло, за да сътворят онази неповторимост от стил и характерен творчески почерк, които превръщат Павлин в лесно разпознаваем творец. Монограмите на кан Аспарух, кан Кубрат, глаголицата и много символи, използвани от древните българи, които Павлин умело и запомнящо се втъкава в творбите си, успяват да пробудят у почитателите на изкуството му потъналата в забвение изконна почит към корените на българския род, които дълбоко вкоренени в миналото ни, дават плодовете на родната ни история и пазят жива до днес родовата памет на българите.
     „С „Глаголицата”, ние, българите, можем да се гордеем, в нея можем да видим всички незабравени мигове от миналото, без което не бихме се наричали българи. Тя е една малка част от великата световна съкровищница. Но най–ценната – тази на културата, езика и писмеността.” Така авторът на изложбата изразява мотивите си за вдъхновение от първата българска азбука.Тази страница е видяна: 719

 Публикувано от: pamedia на четвъртък 15 декември 2011 - 15:34:47

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
"Глаголицата и прабългарските руни" ще гостува на Историческия музей
Изложба в музея в Стрелча за 141 години от Априлското въстание
Ученици подреждат изложба “През вековете II” в музея в Пазарджик
С изложба в Музея приключва работата на участниците по програма „През вековете“
В Панагюрище се открива ретроспективна изложба на Ганчо Арсов
Коко Анастасов открива изложба в собствения си дом - в Градината на Иво
В Стрелча днес се открива изложба, посветена на Васил Левски
Годишната изложба на пазарджишките художници се открива тази вечер
Инженер – химик открива първа самостоятелна изложба живопис
Марин Маринов открива изложба в Салона на пловдивските художници

ПГМЕТ


Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5397 сек., 0.4597 от тях за заявки.