pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
Mинистър Москов отговори на народните представители Бойка Маринска и д-р Шишков от РБ за нарушения в 24-часовата спешна помощ
pamedia , неделя 17 май 2015 - 08:43:48 // коментари: 0


ПазарджикВ рамките на парламентарния контрол министърът на здравеопазването Петър  Москов отговори на въпроса на народните представители Бойка Маринска и доц.д-р Димитър Шишков от РБ за нарушение в спешната помощ.

Не са редки случаите лечебни заведения да отказват прием на пациенти в спешни състояния, въпреки законовото им задължение за 24-часов прием. Това заяви от парламентарната трибуна Бойка Маринска и подчерта, че чл. 19 от Закона за лечебните заведения задължава болниците да осигуряват прием на спешна състояния 24 часа в денонощието. Въпреки това обаче, имаме сигнали, че болници отказват прием с риск за живота и здравето на гражданите, подчертаха депутатите.

В Концепцията за развитие на спешната медицинска помощ в Република България също се признава, че се наблюдава процес на натоварване на определени болници със спешни случаи, докато други структури работят предимно планова и ограничена дейност. Това води до неприемливи ситуации, когато пациенти се транспортират между множество лечебни заведения, преди да достигнат до болнично заведение, в което може да им бъде осигурена необходимата медицинска помощ“, подчерта Бойка Маринска.

В отговор на въпроса на депутатите министър Москов заяви, че министерството на здравеопазването осъществява планов и текущ контрол върху болниците и подчерта, че според методиката на НЗОК за определяне на сумите, които ще получават болниците, ще бъдат стимулирани тези заведения, които реално дават 24-часова спешна помощ. Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 983Време за изпълнение: 0.5911 сек., 0.5231 от тях за заявки.