RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
За нееднакво третиране на преподаватели и хабилитирани лица над 65 години сигнализира Бойка Маринска

Народният представител от Реформаторския блок Бойка Маринска (ДБГ) отправи питане в рамките на парламентарния контрол в петък към министъра на образованието за заемането на ръководни длъжности на преподаватели и хабилитирани лица, навършили 65-годишна възраст, както и участието им в Общите събрания на висшите училища.
boika31015.jpgСъгласно Закона за висшето образование за лица на ръководни длъжности се избират хабилитирани лица на основен трудов договор. Общото събрание на висшето училище се състои от представители на академичния състав, работещи на основен трудов договор. Трудовите договори на хабилитирани лица, навършили 65 г., могат да бъдат продължени за период от една до три години, което, според Кодекса на труда, ги превръща в срочни трудови договори, каза още Бойка Маринска, като обясни, че при тази хипотеза, се изключва възможността гореописаните да останат на ръководни длъжности. По думите й, при навършване на 65 години следва договорите за ръководни длъжности да се прекратяват. Същите обаче, според сегашния закон, могат да продължат да работят като преподаватели.
Налице е противоречие между правната норма и обективно случващото се във висшите училища, каза Маринска като обясни, че на много места навършилите 65 години се оставят на ръководни длъжности, въпреки че са на срочни трудови договори, което противоречи на Кодекса на труда.
Маринска попита министъра какви мерки ще предприеме, за да предотврати нарушението на закона от повечето висши училища, които допускат хабилитирани лица, навършили 65-годишна възраст, да заемат ръководни длъжности и съответно да участват в Общите събрания.Тя попита от трибуната и ще бъде ли прекратено нееднаквото прилагане на правната норма в различните ВУЗ.
Министър Танев отговори, че Министерството тълкува по друг начин Кодекса на труда и че безсрочният договор, вследствие на неговото удължаване, не се превръща в срочен. Той отбеляза, че не би могло да има правна норма, чрез която Министерството да съдейства за еднаквото приложение на нормативната уредба в различните ВУЗ. В този ред на констатации, той изрази убеждението си, че Законът за висшето образование трябва да бъде променен в тази си част.
Маринска отправи реплика към проф. Тодор Танев, като цитира решение на Европейския съд от 18 ноември 2010 г., според което трудовите договори на хабилитираните лица, навършили 65-годишна възраст, не са безсрочни, както упорито твърди Министерството на образованието и науката. Също така тя припомни, че съгласно чл.10, ал.2, т.7 от Закона за висшето образование, Министърът на образованието и науката следи за спазването на закона от висшите училища и препоръча на министъра да извърши проверка, да състави протокол с препоръки и срок за изпълнението им, и ако не бъдат предприети мерки, да направи предложение до Националната агенция по оценка и акредитация за отнемане на акредитацията на висшето училище.Тази страница е видяна: 478

 Публикувано от: pamedia на сряда 20 май 2015 - 14:23:09

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Бойка Маринска: Намаляваме административната тежест за юридическите лица с нестопанска цел
По предложение на Бойка Маринска се подготвя наредба, според която лица, страдащи от заболявания, които застрашават живота и здравето на децата, да не могат да бъдат педагогически специалисти
Бойка Маринска: През последните пет години броят на осиновените деца е намалял с 20 на сто. Трябва да се постигне обрат в тази тенденция
Бойка Маринска – с приемен ден в Лесичово
Бойка Маринска ще има приемен ден в Панагюрище
Приемен ден в Пазарджик ще има Бойка Маринска на 29 юни
Бойка Маринска ще има приемен ден в Пазарджик на 7 март
Бойка Маринска: От РБ внесохме Закон за доброволчеството
В понеделник Бойка Маринска ще има приемен ден в Септември
Поздравление от народния представител Бойка Маринска

ПГМЕТ


Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5110 сек., 0.4272 от тях за заявки.