RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Парламентът одобри окончателно държавната субсидия за частните училища

Депутатите приеха предложението на Бойка Маринска от Реформаторски блок частните училища да се задължат да приемат 20% от учениците безплатно. В този процент се включват деца с изявени дарби и със специални образователни потребности.

Парламентът прие един от най-важните и спорни текстове от Закона за предучилищното и училищното образование. С 89 гласа "за", 12 "против" и 8 "въздържал се" депутатите разрешиха окончателно частните училища и детските градини да могат да получават държавна субсидия, както държавните. В замяна на това те се задължават да събират такси само за дейности извън финансираните от държавата, както и да приемат 20% от децата безплатно. Прието бе и в този процент да се включват деца с изявени дарби и такива със специални образователни потребности.
Дискусията за предоставяне на държавно финансиране на частното образование се води с различна интензивност от години. В хода на този разговор се очертаха две основни, диаметрално противоположни тези, за всяка от които има достатъчно сериозни аргументи, заяви от трибуната на Народното събрание народният представител Бойка Маринска. Тя се обоснова, че “от една страна, тезата е в полза на финансирането на частното образование – защото образованието до 16 г. е и право, и задължение. А това поражда ангажимент за държавата да осигури и гарантира това право на всяко дете независимо от институцията, в която то е избрало да го осъществява. От друга страна, тезата, отхвърляща финансирането на частното образование. Според поддръжниците на това разбиране държавата осигурява достъпа до образование, като изгражда, поддържа и издържа системата от държавни и общински детски градини и училища, а системата на частното образование е паралелна и алтернативна на нея система. Бюджетните (публичните) средства трябва да отиват в публичните институции и всяко дете може да избере такава, за да осъществи правото си на безплатно образование. Според тях държавните и общински градини и училища ще изгубят конкурентното си предимство, ако и частните получават бюджетни средства”.
Бойка Маринска обобщи тезата на Парламентарната комисия по образование, че частните детски градини и училища ще имат право на държавна субсидия, ако заявят желание да се включат в системата на държавното финансиране. Те ще получават финансиране по стандарта за издръжка на едно дете/ученик и за дейностите, които се покриват от този стандарт. Дейности срещу заплащане детските градини и училищата ще могат да извършват само извън финансираните от държавата. От тези такси за допълнителни дейности ще бъдат освободени 20 на сто от децата/учениците и за тях обучението ще бъде изцяло безплатно. Това могат да бъдат деца с изявени дарби или деца със СОП, деца, които поддържат висок успех и др. ДОС за финансиране на институциите ще определи най-общо условията за прием на тези 20 на сто от децата/учениците, но самите училища в своите правилници ще разпишат подробно критериите и процедурата за прием. Аргументите са, че  участието в системата на публичното финансиране е доброволно – частните детски градини и училища нямат задължение да се включат, но получаването на държавна субсидия обаче върви с по-голяма обществена отговорност. Отговорност за осигуряване на достъпа до образование. Предложеният текст се опитва да намери баланс между обществения интерес и частната инициатива, каза още Бойка Маринска и допълни, че въвеждането на този принцип няма да доведе до преразпределение на средства от държавните, общински училища и детски градини към частните.  „Когато се обсъждаше въвеждането на държавно финансиране за частните училища, една от основните критики, които се чуха, беше, че няма гаранции, че частните детски градини и училища ще намалят таксите за обучение и държавната субсидия ще се използва за генериране на печалба. Тогава представители на тези институции протестираха срещу подобно внушение, изтъквайки, че намаляването на таксите е напълно реалистично. Днес обаче се чуват гласове, твърдящи, че освобождаването на 1/5 от децата от заплащане на допълнителните дейности е невъзможно, без това да доведе до натоварване с техните такси на останалите деца. Т.е. намаляването на таксите на всички е възможно, а на частично освобождаване от такси за 1/5 от децата е немислимо. На мен тези  аргументи не ми звучат достатъчно сериозно. Още повече има частни училища, които прилагат отдавна подобни критерии, като осигуряват безплатно обучение на част от най-добрите си ученици посредством стипендиантски програми“, заяви още народният представител.
Промяната в Закона за предучилищното и училищното образование се очаква да влезе в сила от 2018 г., но срокът предстои да бъде гласуван с преходните и заключителните разпоредби.


Тази страница е видяна: 793

 Публикувано от: pamedia на петък 04 септември 2015 - 09:55:58

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
В понеделник се очаква Комисията "Ин витро" да одобри окончателно двойките, които ще бъдат подпомогнати финансово
Парламентът смогна да приеме на второ четене казаните за ракия да са до 1000 литра
ГЕРБ се отказва от дарения , в кампанията ще харчи само държавна субсидия
От МВР искат да подобрят взаимодействието си с частните охранителни фирми
Спортните клубове в Пазарджик ще получат тази седмица втория транш от общинската субсидия
20% от децата в частните градини - без такса, предлага народния представител Бойка Маринска
„Хигия“ беше домакин на редовна среща на Европейския съюз на частните болници
Две пазарджишки училища и училища от Португалия и Турция участват в проект за забравените изкуства
Пътуващото лятно кино на Държавната телевизия утре вечер ще е в Пещера
Финансирането на Западния околовръстен път обсъдиха представители на държавната и местната власт

ПГМЕТ


Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.8530 сек., 0.7966 от тях за заявки.