RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Д-р Румяна Кацарова: Съединението, актът за Съединението тръгва и от Пазарджик на 5 септември

ПазарджикТова е една изложба, която ние, отдавна дължим на Пазарджик. Чрез снимки и документи, една голяма част от тях, които показваме за първи път, както и оригинални експонати, се опитахме да представим участието на гражданите на Пазарджик в осъществяването на съединистката идея и в акта на Съединението. Защото ние имаме с какво да се гордеем. Това каза  д-р Румяна Кацарова в началото на представянето си на изложбата „Пазарджик, Съединението и неговата защита”, открита тази вечер в Изложбената зала на Регионалния исторически музей.  

Тя припомни, че съединстката идея се заражда и прегръща от гражданите на Пазарджик още в началото на 1879 година в отговор на решенията на Берлинския конгрес, който разделя България политически, икономически  и културно, а на територията на Татар Пазарджишки окръг се създават 74 комитета "Единство".

"Ние можем да се гордеем с това, че нашият град дава двама от тримата членове на Централния комитет на комитетите "Единство" - Константин Величков и Георги Тилев", подчерта д-р Кацарова.

Тя припомни и част от сгъстените събития, започвайки от  огромния митинг в  църквата "Св. Богородица" през март 1884 г., където над 2000 души заявяват своята готовност да се борят и работят за единството на Северна и Южна България и акцентира на събитията, свързани и последвали  арестуването на Захари Стоянов и Петър Зографски в Ихтиман на 4 септември. Докарани в Пазарджик, под напора на местното население и на опълченците, те са освободени, за да може на следващия ден Захари Стоянов да напише уникалното възвание за обявяване на Съединението.Пазарджик

Това, което трябва да запомним, това, което сме се опитали да кажем, е, че Съединението, актът за Съединението тръгва и от Пазарджик на 5 септември, обобщи д-р Румяна Кацарова.

В изложбата е показано е и участието на пазарджишкото население в Сръбско-българската война.
За първи път се представят част от  документи, които се съхраняват в Дъжавна агенция "Архиви", юбилейни монети, плакети, албуми, дипляни, издавани във връзка с годишнини от Съединението.
Също за първи път може да се види и килима, изработен в Панагюрската килимарска фабрика по случай едногодишнината на Съединението.

Официално експозицията бе открита от директора на Регионалния исторически музей Борис Хаджийски. Той благодари на екипа, реализирал изложбата -  д-р Румяна Кацарова, Светлана Петрова, Ваня Псалтова, Георги Геров и Бойко Сираков, както и на  Националния военноисторически музей, Държавен архив - Пазарджик, Централният клуб за архиви, Народна библиотека "Иван Вазов" - Пловдив, ХГ "Ст. Доспевски", Исторически музей  - Панагюрище и Община Пазарджик за съпричасността и участието.

ПазарджикТова "предприятие" на българския народ е с изключителна значимост и то показва задружност, то дава пример как трябва да се действа, когато трябва да се направи нещо голямо, нещо велико. Дай, Боже, тази задружност да можем да я  прихванем и ние в днешно време!, призова Борис Хаджийски.

Изложбата ще остане открита до 15 октомври тази година в работното време на Музея - всеки ден от понеделник до неделя, включително.
Тази страница е видяна: 1349

 Публикувано от: pamedia на петък 04 септември 2015 - 19:02:13

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
С концерт на 5 септември ще започнат тържествата за 127-та годишнина от Съединението в Пазарджик
Изложбата на Регионалния музей „Пазарджик, Съединението и неговата защита” ще се открие на 4 септември
Поздрав от кмета на Община Пазарджик Тодор Попов за 6 септември - Деня на Съединението
Д-р Румяна Кацарова от Регионалния исторически музей в Пазарджик взе участие в научен форум, посветен 130 години от рождението на Кимон Георгиев
Пазарджик отбеляза 126-та годишнина от Съединението
ГЕРБ Пазарджик се включи в тържествата по отбелязване на Съединението
Държавен архив – Пазарджик: 135 години от Съединението на България
Поздравлeние от ГЕРБ-Пазарджик по повод Деня на Съединението
Силвия Кацарова и Теди Кацарова - тази вечер в Коледния концерт в Пазарджик
Гълъби полетяха от централния площад в Пазарджик за Деня на СъединениетоТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.6002 сек., 0.5185 от тях за заявки.