Новина: Пловдивският окръжен съд ще гледа делото по жалбата на Иван Евстатиев за мярката за неотклонение
(Категория: Институции)
Публикувано от pamedia
понеделник 25 януари 2016 - 16:59:53


С определение № 11/25.01.2016 г. по касационно частно дело № 82/2016 г. тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) изпрати прекратеното въззивно наказателно частно дело № 65/2016 г. на Пазарджишкия окръжен съд за разглеждане на Окръжен съд – гр. Пловдив. Определението не подлежи на обжалване. Това се казва в прессъобщение, публик7увано на страницата на върховната касационна инстанция. Производството пред ВКС е образувано по повод на разпореждане № 119/22.01.2016 г. на съдия от Пазарджишкия окръжен съд, постановено по в.н.ч.д. № 65/2016 г., с което делото е прекратено и изпратено на ВКС за определяне на друг, еднакъв по степен съд, който да го разгледа.

Делото пред Пазарджишкия окръжен съд е образувано по жалба от Иван Евстатиев срещу определението от 19.01.2016 г. на Районния съд – Панагюрище, с което спрямо него е взета мярка за неотклонение „задържане под стража”.

Съдиите от Окръжния съд – гр. Пазарджик, не могат да формират състав, с оглед на наличие на основанията по чл. 29, ал. 2 от НПК за отвеждането им от разглеждане на делото. Установено е, че обвиняемият Евстатиев е работил като прокурор в Районната прокуратура – гр. Пазарджик, бил е адвокат там, както и кмет на града. В тези му качества съдиите от Пазарджишкия окръжен съд са имали през годините чести контакти с него, а някои от тях – и лични познанства. В мотивите на определението на ВКС пише: „По тези съображения и за да се избегнат съмнения за предубеденост на съдебния състав, всички съдии, които са декларирали наличие на основанията по чл. 29, ал. 2 от НПК, са се отвели. Без пречки за участие в съдебния състав по делото са останали двама съдии, което изключва възможността Пазарджишкият окръжен съд да формира състав за разглеждане на в.н.ч.д. № 65/2016 г., поради което делото следва да се изпрати на друг, равен по степен съд”, се пояснява още в прессъобщението.


Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://www.pa-media.net/news.php?extend.10472 )


Време за изпълнение: 0.0684 сек., 0.0090 от тях за заявки.