Новина: ПТА „Албена“ - с концерт за 45-годишния си юбилей и юбилея на Младежкия дом
(Категория: Култура)
Публикувано от pamedia
събота 04 юни 2016 - 15:18:52


На 7 юни от 18.00 часа в  Драматично-куклен театър „Константин Величков“ ще се състои празничен концерт спектакъл  „45 години ПТА Албена“.
   
  Албена  На 7 юни Представителен танцов ансамбъл „Албена“ към Младежки дом Пазарджик  ще отбележи 45 години от създаването си.  Това е вторият концерт-спектакъл през 2016, с който ансамбълът ознаменува и 45- годишнината на Младежки дом  Пазарджик. 

    В далечната 1971 година в ОУ"Георги Димитров" /днес ОУ „Проф. Ив. Батаклиев"/ във физкултурния салон на училището преподавателката по физкултура Филка Хамалска подбира деца – момичета и момчета и започва работа с тях в областта на танцовото изкуство. Така е създаден Танцов ансамбъл „Албена".

През следващата година – 1972 , ТА „Албена" излиза извън границите на училището , в което е създаден. Ансамбълът работи в Дома на учителя и в него вече се занимават деца от всички пазарджишки училища.

През 1993 г. Представителен танцов ансамбъл „Албена" става част от голямото семейство на Младежки дом – Пазарджик.

От 1 януари 2012 година художествен ръководител на състава е Елена Велева – бивша танцьорка от състав „Албена”. Поемайки ръководството на състава, тя има амбиция да осъвремени танците, превърнали се в хитови изпълнения, да постави нови танци с модерно хореографско решение и да изгради един нов облик на „Албена”.

Присъдени награди на Представителен танцов ансамбъл „Албена":

*Ансамбълът е носител на четири лауреатски звания и четири златни медала от четвърти, пети, шести и седми републикански фестивали в периода 1974 – 1989 година
* Печели  шест първи награди в Национален конкурс за камерни танци в периода 1974 – 1989 година
* Получава званието „представителен" през 1979 година
* Получава Голямата награда на Комитета за култура - София – 1988 година
* През 2007 г. на голям международен фестивал в Беларус, с участието на 18 държави, Главният приз и Първо място се присъждат на ТА"Албена" и г-жа Филка Хамалска за хореография и постановка на танца „Летят жерави".
* Ансамбълът получава много престижни отличия от международни конкурси и фестивали в Германия, Русия, Куба, Австрия, Югославия,Франция, Люксембург, Турция и Беларус.
* Награди от Младежкия конкурсен фестивал на изкуствата – София; Национален фестивал „България танцува“; Национален танцов фестивал на изкуствата -   София и много други.  Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://www.pa-media.net/news.php?extend.11519 )


Време за изпълнение: 0.0683 сек., 0.0091 от тях за заявки.