Новина: Цветя пред паметника на загиналите през 1925 г. в Бъта
(Категория: Институции)
Публикувано от pamedia
сряда 14 юни 2017 - 11:38:47


Бъта, ПанагюрскоЗа поредна година кметството на село Бъта организира събитие в памет на загиналите през 1925 година в местността Цареви сливи, близо до Панагюрище. На 13 юни преди 92 години там за разстреляни без съд и тайно от цялата общественост 13 жители на селото. Те са арестувани по подозрение, че са свързани с Кискиновата чета и се противопоставят на мракобесническия режим в България, след „белите нощи“  през 1923 г., когато са разстреляни стотици противници на властта, поети и общественици.


В нощта срещу 14 юни 1925 г. арестантите от Бъта, задържани в полицейското управление от Панагюрище, са откарани по посока Стрелча и разстреляни в м. Цареви сливи тайно и безшумно, без присъда и без възможност за последна дума. В групата, в която преобладават мъже на възраст от 25 до 40 години, е и кметът на селото Благой Ендаров.

Всяка година на този ден жители на селото почистват лобното място и поставят венец на малкия паметник в м. Цареви сливи. Цветя и венци поднасят и на паметника в центъра на Бъта, където са пренесени и погребани по-късно костите на загиналите.

„Трябва да помним историята си, независимо от това какво мислим днес за отминалите събития. Отнемането на човешки живот не може да бъде простено никога, още повече когато причината е политическо пристрастие“. Това каза кметът на село Бъта Георги Александров в краткото си слово пред паметника на героите в центъра на Бъта. 


Бъта, Панагюрско

Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://www.pa-media.net/news.php?extend.14190 )


Време за изпълнение: 0.0677 сек., 0.0081 от тях за заявки.