Новина: РЗИ-Пазарджик подкрепя инициативата „С велосипед около света“ за превенция на самоубийствата
(Категория: Институции)
Публикувано от pamedia
петък 08 септември 2017 - 10:02:49


ПазарджикЗа първи път 10 септември се отбелязва като  Световен ден за превенция на самоубийствата през 2003 г. Инициативата е на Международната асоциация за превенция на самоубийствата, одобрена от Световната здравна организация.
Целта на този ден е да се фокусира общественото внимание върху превенцията на самоубийствата като глобална задача.
През тази година всеки който иска да подкрепи инициативата, може да се включи, като се регистрира на страницата на Международната асоциация за превенция на самоубийствата /International Association for Suicide Prevention – IASP.

АКТУАЛНИ ДАННИ ЗА СУИЦИДНИТЕ ОПИТИ  В ОБЛАСТ ПАЗАРДЖИК
За първите седем месеца на годината в област Пазарджик са регистрирани 56 суицидни опита. С фатален изход са приключили 15 от тях, нереализираните са 41, като трима от суицидантите са останали живи с телесни увреди.
Мъжете остават по-рискова група при реализираните суициди, за разлика от жените, където се наблюдава по-висок процент на  нереализираните суицидни опити.
От суицидантите 69,6% са с първи опит, 10,7%  вече имат  един, 7,1% са с по два суицидни опита, а 8,9% имат повече от два опита. Висок е процентът на хората опитали да посегнат на живота си повече от веднъж. Това показва, че тези хора се обособяват като високорискова група,  която се нуждае от  особено внимание и квалифицирана професионална помощ.
Разпределени по използван суициден способ:  „отравянето с медикаменти“ е водещ способ – 48,3%. Следват: „самоотравяне с химични средства“ – 13,3%; „обесване“ – 10%; „порязване с хладно оръжие“ – 8,3%; „огнестрелно оръжие“ – 5%. Други използвани способи през това тримесечие са: „хвърляне от височина“,  „пробождане с хладно оръжие“, „изгаряне“, електрически ток.
Конфликтните ситуации между съпрузи/партньори са най-честият повод за суицидни действия. Други са конфликт между родители и деца, раздяла или загуба на любим човек, несподелена любов. 20% от суицидантите страдат от психично разтройство, а при 6,2% е налице тежко соматично заболяване. Страданието – физическо или психическо, също е сериозен сигнал за тревога и причина за суицидно поведение. Други посочени причини, макар и не често срещани, са „сексуален тормоз“ и „финансови проблеми“.
Запазва се тенденцията по-често на живота си да посягат трудово незаети /пенсионери, безработни, домакини/, самотни хора /несемейни, вдовци и разведени/.
Разпределени по възраст общо суицидни опити:
За посочения период най-често общо суицидни опити са извършили представителите на възрастовите групи: „70+“ – 28,6%,  „от 18 до 29 г.“ – 21,4%. Следват възрастовите групи: „от 5 до 17 г.“  - 12,5%;  „от 60 – 69 г.“ с 10,7%. С 8,9% са възрастовите групи:  „от 30 – 39 г.“ , „от 40 – 49 г.“,  „от 50 до 59 г.“.


Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://www.pa-media.net/news.php?extend.14680 )


Време за изпълнение: 0.0676 сек., 0.0087 от тях за заявки.