Новина: Книгата за Пазарджик на д-р Константин Кантарев ще бъде преиздадена с допълнения
(Категория: Култура)
Публикувано от pamedia
вторник 13 февруари 2018 - 14:35:35


Константин Кантарев

По повод 140 години от Освобождението на България Община Пазарджик ще финансира преиздаването на една от най-ценните книги за Пазарджик -  „Пролетта на един град” с автор д-р Константин Кантарев. По този начин подобаващо ще се отбележи и 115-та годишнина на автора ѝ, съобщи кметът на Пазарджик Тодор Попов.
Инициативата за преиздаването на книгата е на група пазарджишки интелектуалци. Новото издание ще бъде допълнено с биография на автора, речник на чужди и остарели думи и ще бъде обогатено с нов илюстративен материал. Очаква се книгата да бъде готова през есента.

„Пролетта на един град” е ценна книга за близкото минало на Пазарджик - родния град на нейния автор. Тя представя интересна информация относно бита, населението, архитектурата, културата на Пазарджик. Среща читателите с личности като  Константин Величков, Теодор Траянов, Димитър Бояджиев, Никола Фурнаджиев, Асен Калоянов, художниците Атанас Гюдженов, Димитър Андреев, Георги Машев, скулптора проф. Михаил Михайлов, кмета на града Георги Брегов и други знакови личности.
 
Д-р Константин Кантарев /1903 – 1992/ е  медик по образование, но с енциклопедични интереси в различни области и множество публикации в областта на медицината. Автор е на повестта „Песента на мама“, на книгата за Пазарджик „Пролетта на един град“ и на мемоарната автобиографична книга „ Един безвластник в лапите на властта“. Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://www.pa-media.net/news.php?extend.15663 )


Време за изпълнение: 0.0661 сек., 0.0081 от тях за заявки.